Margriet logo
Vakantiegeld Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Vakantiegeld bijgeschreven? Zó kun je er volgens een expert verstandig mee omgaan

Een van deze dagen krijgen veel werknemers het vakantiegeld op hun rekening bijgeschreven. Maar wat kun je nou het beste doen met dit geld: afbetalen, sparen of lekker op vakantie gaan?

We vroegen het aan Annemarie van Gaal, expert op het gebied van financiën.

Keuzes maken

In hoeverre het verstandig is om van je vakantiegeld ook meteen een vakantie te boeken, hangt volgens Annemarie volledig van jouw eigen situatie af. “Als je moeite hebt om rond te komen, dan zou ik het vakantiegeld niet aan een vakantie uitgeven. Ik begrijp dat je tot rust wilt komen als je vrije dagen opneemt, maar een lange boswandeling in een gebied dat je nog niet kent of een picknick in het park of op het strand, geeft ook veel plezier.”

Andere gezinnen zou Annemarie adviseren om bijvoorbeeld de helft van het vakantiegeld te bestemmen voor vakantie en de andere helft om je huis te isoleren of op te knappen. “Met betrekkelijk eenvoudige isolatiemaatregelen zoals dubbel glas of folie achter de radiatoren, bespaar je al veel op je energierekening en dat betekent dat je iedere maand meer geld overhoudt.”

Appeltje voor de dorst

Volgens financieël expert Annemarie brengt het uitbetalen van het vakantiegeld in één keer in mei zeker een voordeel met zich mee. “Je hebt een appeltje voor de dorst. Beschouw het als een spaarpotje waar je het hele jaar voor hebt gespaard en dat je nu vrij mag besteden.”

Maar in deze tijd waar we te maken hebben met een krappe arbeidsmarkt kan het volgens Annemarie ook een goede zet zijn om het vakantiegeld elke maand te betalen. “Dan ontvang je iedere maand iets meer dan dat je nu krijgt. Veel werkgevers besluiten tegenwoordig om het vakantiegeld te verwerken in het uurloon. Dat scheelt veel administratie (bijvoorbeeld bij seizoen werkers of horecamedewerkers die vaak maar een paar maanden bij een bedrijf werken) én in deze krappe arbeidsmarkt lokt een hoger uurloon meer personeel.”

Hoe ga je slim met je vakantiegeld om?

Ben je van plan om op vakantie te gaan? Dan raad Annemarie het volgende aan: “Ja, ook de vakanties worden duurder. Check de vergelijkingssites om de beste deal te vinden voor jouw bestemming. Een hotelovernachting scheelt vaak tientjes per nacht. Bel ook met het hotel zelf om te vragen of zij een beter aanbod kunnen doen dan wat op de site staat”, aldus Annemarie.

Benieuwd naar nog meer vragen op het gebied van besparen? Ga dan naar onze Instagram-pagina en bekijk onze Q&A over geld. Hierin beantwoordt Annemarie van Gaal nog veel meer vragen.

Sanne van De WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden