Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

3 redenen waarom je beter niet kunt wachten met vakantiedagen opnemen

3-redenen-waarom-je-beter-wel-je-vakantiedagen-kunt-opnemen.jpg

De zomer is in volle gang. Dat levert bij veel mensen gelijk een dilemma op: willen we vakantiedagen opnemen om vervolgens niet op vakantie te gaan of liever dagen sparen voor als je wél een vakantie geboekt hebt? Psychologe en carrièrecoach Roos Woltering zegt tegen Goedgevoel.be dat het beter is om wél vrij te nemen.

Ook als je helemaal niet op vakantie gaat.

Vakantiedagen sparen

We kijken maanden uit naar de zomervakantie: hét moment om onze koffers te pakken en erop uit te gaan. Maar helaas gooide corona roet in het eten en zijn veel vakanties geannuleerd of wil je zelf liever niet in het vliegtuig stappen. Is het beter om geduldig te wachten totdat je wel weer op vakantie mag of kun je je vrije dagen beter laten staan?

Heel wat mensen wachten liever totdat ze wel weer op vakantie mogen. Want waarom zou je vrij nemen als je toch niet op vakantie kunt? Toch kun je beter wel vrij nemen. Vrije dagen zijn volgens Woltering namelijk écht nodig. Ze geeft drie redenen:

1. Gezondheid

Een aantal vrije dagen is nodig om even helemaal zen te worden. Ook achteraf pluk je daar de vruchten van, omdat het beter is voor je gezondheid. Sommige mensen worden weleens ziek op vakantie. Dit komt doordat ze te lang hebben gewacht met het opnemen van verlof en daardoor op een te hoog adrenalinelevel hebben gewerkt. Deze mensen kijken zo erg uit naar vrij zijn, dat op het moment dat de stress wegvalt, virussen en microben de overhand krijgen. Over het algemeen is het beter voor je gezondheid om af en toe een paar dagen vakantie op te nemen dan maandenlang uit te kijken naar één vakantie.

2. Minder stress

Op vakantie gaan levert bij veel mensen veel stress op. Er is een druk om zo veel mogelijk te willen zien, te doen en te bezoeken. Als je thuis blijft, heb je die druk minder. Je kunt natuurlijk leuke dingen gaan doen, maar niets moet en alles mag. Dat werkt rustgevend. Als je na een aantal vakantiedagen weer gaat werken, ben je weer helemaal opgeladen. Doordat je stressniveau is verlaagd, kun je je automatisch beter concentreren. Je productiviteit stijgt en je voelt je gelukkiger, blijkt uit onderzoek door de U.S. Travel Association. Deze studie toont aan dat mensen die al of bijna al hun vakantiedagen opnemen 28 procent gelukkiger zijn met hun werkgever en baan.

Kies je ervoor om toch geen vrij te nemen? Dan kan het zijn dat je over je grenzen gaat en krijg je last van een langdurig verhoogd stressniveau. Een paar dagen vrij nemen is belangrijk om te kunnen ontspannen.

Lees ook: Alleen al een vakantie boeken geeft je gezondheid én humeur een boost

3. Je maakt je werkgever blij

Je doet er niet alleen jezelf een plezier mee, maar ook je werkgever. Het is niet voldoende om alleen in de weekenden bij te komen. Laat staan dat het een goed idee is om de hele zomer door te blijven werken. We hebben allemaal een pittige periode achter de rug: de gezondheid van jezelf en naasten kwam in gevaar, maar ook het werk bracht een hoop stress met zich mee. Er vonden veel veranderingen plaats binnen bedrijven. Als je bezig bent met allerlei verschillende zaken, raak je de focus kwijt.

Je hebt tijd en ruimte nodig om je werkdag te verwerken. Door corona en het massale thuiswerken of harder werken dan ooit tevoren, blijft je werkhoofd draaien. Dit levert extra stress op. Gun jezelf wat extra rust. Vrije dagen heb je nodig om je los te koppelen van werk, pas dan kun je écht ontspannen. Na deze dagen verschijn je weer ontspannen op je werk. Jij blij, werkgever blij.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Goedgevoel.be
Beeld | iStock

M27

Margriet 27 ligt in de winkel! Met deze week Isa Hoes en Medina Schuurman, een low carb weekmenu en nog veel meer leuks. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant