Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Alvast een vakantie boeken ‘voor als het weer kan’: verstandig of groot financieel risico?

vakantie-boeken-in-tijden-van-corona-slim-of-financieel-risico.jpg

Normaal gesproken is januari de maand waarin we gaan dromen van onze zomervakantie. Een mooi moment om een tripje naar de zon te plannen, zodat je iets hebt om naar uit te kijken. Maar hoe (on)verstandig is het om nu in coronatijd een vakantie te boeken voor aankomende zomer?

Ben je beschermd als je reis geannuleerd wordt door het coronavirus of loop je juist een groot financieel risico?

Vakantie boeken ondanks corona

Hoewel we in deze donkere wintermaand massaal dromen van zomerse stranden en cocktails aan het zwembad, lijkt het er voorlopig even niet in te zitten. Tot eind maart raadt de overheid een vakantie naar het buitenland in ieder geval af. Alleen voor strikt noodzakelijke reizen mogen we momenteel het vliegtuig instappen; hoe het er na maart uit zal zien is nog afwachten. Is het dan ook verstandig om te wachten met het boeken van een vakantie tot we meer weten over hoe het verloop van corona eruit ziet? Veel mensen lijken in ieder geval nog even af te wachten, vertellen verschillende reisorganisaties tegen NU.nl.

Langzame terugbetalingen

En dat veel mensen afwachtend zijn, is volgens Babs van der Staak, woordvoerder reizen van de Consumentenbond, niet zo verrassend. Zij hoort veel klachten over trage terugbetalingen, reisorganisaties die onbereikbaar zijn en vouchers die achteraf toch niet ingewisseld kunnen worden. “Dat maakt mensen terughoudend”, zegt ze tegen NU.nl. Sinds 1 januari worden er geen vouchers meer uitgegeven door reisorganisaties voor pakketreizen die worden geboekt na die datum. Consumenten moeten nu binnen twee weken hun geld terugkrijgen van een geannuleerde reis, maar dat blijkt vaak veel langer te duren. De meeste mensen krijgen het geld uiteindelijk wel terug, maar dit kan dus wel langere tijd duren.

Lees ook:
Zelfs een midweekje vakantie heeft gezondheidsvoordelen

Toch een vakantie boeken?

Wil je toch alvast een vakantie boeken, ondanks de onduidelijkheden rondom corona? Dan kun je volgens de reisspecialisten het beste gaan voor een pakketreis. Een vlucht en verblijf in één keer aangeschaft, dus. Je staat volgens Van der Staak dan sterker als consument. “Je hebt meer rechten dan als je bijvoorbeeld een losse vlucht en accommodatie boekt. Bijvoorbeeld als het in een land onveilig wordt terwijl je er bent. Dan moet de reisorganisatie je terughalen.” Ook in het geval van een faillissement sta je sterker op deze manier. Maar: let wel goed op de voorwaarden van de reis. Kijk bijvoorbeeld of je kosteloos kunt annuleren en tot welke datum dat kan, zodat je niet om die reden je geld zult verliezen.

Let óók bij het boeken van een vakantie in Nederland op: de regels rondom corona kunnen ook hier aangescherpt worden. Plus: er bestaat altijd de kans dat je zelf positief getest wordt, en je daarom thuis moet blijven.

Drie tips

Hoewel je op verschillende manieren beschermd wordt tegen het verliezen van geld, is er toch altijd een mogelijkheid. Bijvoorbeeld omdat je de kleine lettertjes niet goed gelezen hebt. Om de kans te verkleinen dat je veel geld kwijtraakt, wanneer je nu geboekte vakantie over een paar maanden tóch geannuleerd moet worden, kun je in ieder geval op deze punten letten:

  • Betaal met creditcard als je die hebt. Meestal zijn aankopen met creditcard verzekerd, bijvoorbeeld als de reismaatschappij failliet gaat. Op die manier krijg je gemakkelijker je geld terug bij annulering, dan je krijgt bij een betaling via een pinpas of iDeal.
  • Let goed op de voorwaarden van je annulerings- en reisverzekering. Door corona hebben veel maatschappijen strengere regels voor vergoedingen, waardoor je vaak geen vergoeding krijgt als je moet annuleren, omdat je het virus hebt of ergens een corona-uitbraak is.
  • Ga je naar het buitenland? Houd dan ook de ontwikkelingen rondom corona in dat land in de gaten. Zo ben je beter voorbereid op je trip en weet je ook wat je daar kunt verwachten. Overleg bij twijfel over de veiligheid met je reisorganisator.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Autoriteit Consument & Markt, NU
Beeld | Getty Images

Margriet 04 M04

Margriet 04 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: genieten van de winter met warme wintermode, de beste plekken om vogels te spotten, reset je gezondheid, nieuwe man: nieuwe seks en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant