Margriet logo
Vaak erotische dromen? Het kan zomaar door je slaaphouding komen Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Vaak erotische dromen? Het kan zomaar door je slaaphouding komen

De ene nacht herinner je precies wat je gedroomd hebt, terwijl je de andere ochtend geen idee hebt wat zich heeft afgespeeld in de nachtelijke uurtjes. Die dromen kunnen over van alles gaan. Van mensen in het dagelijks leven, tot situaties op het werk of zelfs erotische dromen. Die laatste soort dromen zouden zomaar eens kunnen komen door een specifieke slaaphouding.

Niet iedereen komt er misschien voor uit, maar iedereen heeft weleens een seksdroom. Het kan gaan om een erotische droom waarin je partner voorkomt, maar het kan ook zomaar gebeuren dat het gaat over je ex, een collega of een goede vriend of vriendin. Psychologie Magazine deed hier onderzoek naar en ontdekte dat onze partners het vaakst de hoofdrol spelen in een erotische droom (in 47 procent van de gevallen). Ook seks met een ex komt met 40 procent vaak voor.

Deze slaaphouding zorgt voor erotische dromen

Die erotische dromen ontstaan lang niet altijd zomaar. Het blijkt namelijk dat je slaaphouding hierbij van invloed kan zijn. Lig jij vaak op je buik met je armen omhoog? Dan is de kans groot dat je regelmatig een seksdroom hebt. Uit onderzoek van Dreaming Magazine blijkt dat mensen die vaak in deze houding slapen, de meeste seksdromen hebben. Onderzoekers hebben hier verder onderzoek naar gedaan, want waarom zorgt juist deze houding voor erotische dromen? Een mogelijke verklaring is het feit dat je tijdens het slapen op de buik een lichte druk op de geslachtsdelen ervaart.

Wat betekenen seksdromen?

Net als dromen over problemen op de werkvloer of ruzies met vrienden of familie, horen seksdromen er nou eenmaal bij. Maar het is niet zo dat deze dromen altijd de werkelijkheid reflecteren. Ze hebben zeker wel een functie en ze proberen je vaak iets te vertellen. Dromen over seks met je ex betekent bijvoorbeeld niet dat je daadwerkelijk het bed in wilt duiken met je ex. Volgens onderzoekers kan het een manier zijn om het verwerkingsproces van de stukgelopen relatie te stimuleren.

Maar soms duidt een seksdroom juist wel op een onbewust verlangen. Bijvoorbeeld als je droomt over seks met een collega of goede vriend of vriendin. Steeds meer onderzoekers denken dat ons brein ons met deze dromen voorbereidt op iets dat mogelijk kan gaan gebeuren. Het zou dus zomaar kunnen dat deze droom je wijst op een onbewust verlangen door seks te verkennen in de vorm van een droom.

Reflectie van verlangens

Seksdromen kunnen dus onze (onbewuste) verlangens reflecteren, maar dat betekent niet dat je er ook daadwerkelijk iets mee moet doen. Vaak zijn onze erotische dromen een stuk wilder dan onze wensen en worden ze voornamelijk beïnvloed door onze fantasieën. Toch zou 43 procent van de mensen die meedeed aan het onderzoek van Psychologie Magazine willen dat een seksdroom realiteit werd. 14 procent van de deelnemers moest daar dan weer absoluut niet aan denken.

Bron | Linda, Psychologie Magazine

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet
Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden