UWV schakelt voorlopig geen artsen in bij medische keuring 60-plussers Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

UWV schakelt voorlopig geen artsen in bij medische keuring 60-plussers

Als je ziek bent en een arbeidsongeschiktheidsuitkering wilt aanvragen, kom je normaal gesproken een arts van het UWV tegen. Maar daar komt voor 60-plussers verandering in. Bij het UWV is het door werkachterstanden op het moment zo druk, dat er voorlopig geen verzekeringsarts meer wordt ingeschakeld bij de medische keuring van 60-plussers.

Hoe er dan vanaf nu bepaald wordt of je in aanmerking komt voor een Wia-uitkering? Dat zal opgepakt worden door andere UWV-medewerkers, de arbeidsdeskundigen. Zij zijn voortaan verantwoordelijk voor deze beoordeling.

Aanpassing in de wet

Normaal gesproken is voor een besluit als deze een aanpassing in de wet nodig. Maar deze wijziging wordt onderschreven door minister Karien van Gennip (sociale zaken en werkgelegenheid) in een brief die ze binnenkort naar de Tweede Kamer zal sturen. Ze besluit dit zonder de wet aan te passen, omdat de nood bij het UWV zo ontzettend hoog is.

De minister kiest voor de groep van 60-plussers, omdat deze verantwoordelijk is voor maar liefst 20 tot 25 procent van alle Wia-aanvragen. Maar er zijn wel een aantal voorwaarden opgesteld. Zo moeten zowel de zieke werknemer als zijn of haar werkgever ermee instemmen dat er geen arts aanwezig zal zijn bij de beoordeling. Doen ze dat niet? Dan moet een arts alsnog de medische keuring nog doen. Deze voorwaarde wordt gesteld, omdat het belangrijk is dat er niemand benadeeld wordt. Wat wel goed is om te weten: er wordt verwacht dat 60-plussers eerder een te hoge dan te lage uitkering zullen krijgen.

Verandering is nodig

Dat verandering nodig is, blijkt uit verschillende cijfers. Zo wordt slechts dertig procent van alle aanvragen voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering op tijd afgehandeld, en is de wachttijd intussen opgelopen tot achttien weken. Eind vorig jaar moesten mensen ook al lang wachten. Toen waren er meer dan 12.000 mensen die langer gewacht hebben dan de wettelijke termijn van acht weken. Alleen de medische keuring van 60-plussers niet meer door een arts laten uitvoeren, zal het probleem bij het UWV waarschijnlijk niet oplossen. Daarom is de minister ook druk bezig met het zoeken naar andere oplossingen en veranderingen die doorgevoerd kunnen worden.

Bron | Trouw

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden