Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Monopoly, cirkelzaag en nóg 15 uitvindingen die door vrouwen zijn gedaan

knappe-koppen-17-uitvindingen-die-door-vrouwen-zijn-gedaan.jpg

Als het gaat om belangrijke uitvindingen, wordt er nog al te vaak gekeken naar de slimme heren uit de geschiedenis. Maar wat dacht je van vrouwelijke knappe koppen?

Heel veel van de ontzettend handige en leuke spullen die wij vandaag de dag volop gebruiken, zijn uitgevonden door een vrouw. Zoals:

1. De papieren tas

Vroeger zagen we vooral de Amerikanen met papieren zakken vol boodschappen onder hun armen thuiskomen. Tegenwoordig zijn wij ook steeds meer fan van de papieren tas of zak en zie je die ook vaker in het straatbeeld dan plastic tassen. In 1868 ontwikkelde katoenfabriekmedewerker Margaret Knight een machine waarmee ze de zak een platte bodem kon geven. Voor die tijd leken de papieren tassen meer op enveloppen. Toen Charles Annan haar uitvinding ontdekte probeerde hij daar patent op aan te vragen. Margaret spande, met succes, een rechtszaak aan en kreeg het patent op de papieren zak in 1871.

2. Aramide

Aramide is een bepaald soort textielvezel dat zó sterk is (vijf keer sterker dan staal), dat het een kogel kan afweren. De aramiden worden dan ook onder andere gebruikt voor kogel- en scherfwerende vesten. Dit oersterke materiaal werd toevallig uitgevonden door scheikundige Stephanie Kwolek. Terwijl ze eigenlijk bezig was een lichter soort vezel voor autobanden te maken, creëerde ze dit. In 1966 kreeg ze er patent op.

3. De prullenbak met voetpedaal

Lilian Gilbreth is de vrouw die zo slim was om de – reeds bestaande – prullenbak een bijzonder extraatje te geven, namelijk het voetpedaal. Niet alleen was zij de uitvinder van dit ingenieuze onderdeel. Ze maakte er haar werk van om bestaande uitvindingen op een slimme manier te verbeteren. Begin 1900 was zij ook de bedenker van de treetjes in de koelkastdeur, maakte ze de blikopener simpeler in gebruik en hielp zij dus het schoonmaken te versnellen door het aanbrengen van het voetpedaal op de prullenbak.

Knappe koppen: 17 uitvindingen die door vrouwen zijn gedaan

4. Monopoly

Het tijdloze en nog steeds populaire bordspel Monopoly heette ooit The Landlord’s Game. De reden dat Elizabeth Magie het spel ontwierp, was eigenlijk om de spelers te onderwijzen. Ze wilde laten zien hoe oneerlijk landje pikken is, waarom huren onvoordelig is en dat er een belastingstelsel moest komen voor landeigenaren. In 1904 vroeg ze patent aan op het bordspel, waarna ze het in 1906 zelf op de markt bracht. Bijna dertig jaar later herstructureerde een man, genaamd Charles Darrow, het spel, waarna hij het onder de naam Monopoly verkocht aan Parker Brothers. Dit bedrijf kocht het patent van Elizabeth Magie voor 500 dollar, waarna zij alle auteursrechten verloor.

5. Ruitenwissers

De eerste handmatige ruitenwisser dateert al uit 1903. Alhoewel de eerste autorijders er nogal sceptisch over waren, besloot Mary Anderson toch patent aan te vragen op haar uitvinding. In 1917 bracht Charlotte Bridgwood er een automatische versie van op de markt, waarbij een elektrische roller het autoraam schoonveegde. Beide uitvindingen kwamen helaas niet van de grond. Toen Andersons patent afliep in 1920, leken de eerste autoruitwissers toch op de markt te verschijnen. Cadillac was de eerste die de wissers in al zijn automodellen liet plaatsen, waarna de overige automerken snel volgden.

6. Wegwerpluiers

Het is nog niet zo lang geleden dat het eerste waterafstotende luiermodel werd gepatenteerd. In 1951 besloot Marion Donovan patent aan te vragen op het eerst waterproof ‘Boater’-model. En dit maakte het kersverse ouderschap toch wel ietsje makkelijker. Dit eerste model, waarvan de buitenkant gemaakt werd van douchegordijnstof, verkocht ze aan Saks Fifth Avenue. Daarna verkocht ze haar patent voor één miljoen dollar aan Keko Corporation. Slimme dame. Maar nog slimmer was haar volgende stap: ze ontwierp daarna de wegwerpluier en toen werd Pampers in 1961 geboren.

7. De vaatwasser

Ha, nog zo’n handig huishoudelijk apparaat waar we niet meer zonder kunnen in het dagelijks leven. Ook al is het in- en uitruimen van de afwasmachine niet iedereens favoriete klusje in huis, het scheelt ons heel wat tijd in het huishouden. Uitvinder Josephine Cochrane vroeg patent op het eerste model aan in 1886(!).

Knappe koppen: 17 uitvindingen die door vrouwen zijn gedaan

8. Tipp-ex

Wij kennen de Duitse variant, waarvan het potje met kwastje in 1959 op de markt kwam. In Amerika bestond toen al de variant ‘liquid paper’, die oorspronkelijk door secretaresse Bette Nesmith Graham werd bedacht. Als typiste maskeerde zij haar fouten, door er witte afwasbare verf overheen te strijken. Jarenlang werkte ze aan haar keukentafel om dit correctiemiddel te perfectioneren. In 1958 patenteerde ze liquid paper, dat ze in 1979 aan Gilette verkocht voor 47,5 miljoen dollar. En nee, dat is geen type-fout.

9. Houten alfabetblokken

Jijzelf of je (klein)kind heeft er vast wel als peuter mee gespeeld. De houten blokken met de letters van het alfabet erop geschilderd, helpen de jongsten onder ons al jaren op een spelenderwijs het alfabet te leren kennen. En dat hebben we te danken aan schrijfster Adeline D.T. Whitney, die daar in 1882 patent op aanvroeg.

10. De apgarscore

De apgarscore wordt in ziekenhuizen toegepast na de geboorte van een baby. Met deze test wordt er één, vijf en tien minuten na de geboorte van het kind gekeken of de algehele toestand van de pasgeboren baby in orde is. Eén van de tests houdt bijvoorbeeld in dat de verloskundige de baby laat huilen, om te testen of hij of zij goed reageert. De apgarscore werd in 1952 ontwikkeld door dr. Virginia Apgar.

11. De cirkelzaag

Wever Tabitha Babbitt dacht dat ze houtwerkers een gunst deed toen ze voorstelde om een cirkelzaag te gebruiken, in plaats van de traditionele zaag. Ze maakte een testmodel en bevestigde deze in 1813 aan haar spinnewiel. Haar werkgevers en collega’s gingen niet akkoord met het aanvragen van patent op de zaag, maar namen de uitvinding wel in gebruik.

12. De automatisch verlengbare hondenriem

Hondeneigenaar Mary A. Delaney wist wat ze haar trouwe viervoeter wilde geven, terwijl ze met hem dagelijks door New York liep. Een hondenriem waarmee ze hem tot de orde kon roepen, maar tegelijkertijd ook bewegingsvrijheid kon geven. De automatisch verlengbare hondenriem was in 1908 een feit.

Knappe koppen: 17 uitvindingen die door vrouwen zijn gedaan

13. Het opvouwbare bed

Het eerste opvouwbare bed was een feit toen Sarah E. Goode in 1885 de opvouwbare kast én bed in één bedacht. Overdag functionerend als tafel of bureau, ’s avonds uit te vouwen als bed. Ze was daarmee de eerste Afrikaans-Amerikaanse vrouw met een patent.

14. De eerste woning op zonne-energie

Zonne-energie lijkt al jaren het hulpmiddel te zijn voor het duurzamer omgaan met ons klimaat. Een onderdeel van deze uitving werd in 1947 al bedacht door de Hongaarse biofysicus Maria Telkes. Zij ontwikkelde de eerste thermo-elektrische stroomgenerator om haar huis van warmte te voorzien, op minder zonnige dagen.

15. Vlek- en waterafstotend middel

Sommige uitvindingen ontstaan letterlijk nadat er iets is gebeurd waarvoor een oplossing voor gevonden moet worden. Zo stond chemicus Patsy Sherman verbaasd te kijken toen fluorchemisch rubber op de schoenen van haar collega viel en niet verwijderd kon worden. Maar in plaats van dat de schoen van kleur veranderde, bleek de vlek water-, olie- en vlekafstotend te werken. Tadaaa: het waterafstotende en vlekafstotende middel Scotchgard was geboren.

16. Onzichtbaar glas

Katharine Blodgett, de eerste vrouwelijke wetenschapper van het Amerikaanse bedrijf General Electric, ontdekte in 1935 een manier om een flinterdun monomoleculair laagje om te zetten in glas en metaal. Het resultaat was dat het glas schittering en vervorming weghaalde, wat een revolutionaire wending gaf aan de betekenis van cameralenzen, microscopen, leesbrillen en meer. 

17. Computers

Grace Hopper; wellicht zegt haar naam je niks, maar zij gaf samen met Howard Aiken in 1944 vorm aan de Harvard’s Mark I-computer, een vijf ton grote machine van vijf ton, zo groot als een huiskamer. Hopper bedacht daarnaast de compiler, een computerprogramma dat geschreven taal omzette in computertaal.

Als we al deze vrouwen toch niet hadden, dan waren een hele hoop alledaagse hulpmiddelen misschien wel nooit uitgevonden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Mental Floss
Beeld | iStock

Ook interessant