Uitvaart emeritus paus Benedictus in Vaticaanstad: zo verloopt de ceremonie Beeld ANP / EPA
Beeld ANP / EPA

Uitvaart emeritus paus Benedictus in Vaticaanstad: zo verloopt de ceremonie

In de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad wordt op 5 januari de emeritus paus Benedictus XVI begraven. Op oudejaarsdag overleed hij op 95-jarige leeftijd. Hoe de begrafenis eruit zou zien was nog even onduidelijk, omdat Benedictus de eerste paus was die aftrad in ongeveer zeshonderd jaar. Dit is wat je van de dag kunt verwachten.

Een protocol voor het begraven van een afgetreden paus was er niet en dus moest er uitgezocht worden hoe de uitvaart zou verlopen. Het Vaticaan heeft nu bekendgemaakt dat de ceremonie grotendeels vergelijkbaar zal zijn met die van een overleden zittende paus, met een paar kleine aanpassingen. Die aanpassingen betreffen vooral de gebeden die voorgelezen worden. Ook lag de emeritus paus opgebaard in de Sint-Pieter zonder de pauselijke regalia zoals de zilveren staf of de wollen mantel.

Uitvaart emeritus paus Benedictus in Vaticaanstad: zo verloopt de ceremonie Beeld ANP / AFP
Beeld ANP / AFP

Paus begraaft paus

Een paus blijft normaal in functie tot het overlijden. Benedictus trad in 2013 eerder af vanwege gezondheidsredenen. Hij was de eerste paus in ongeveer zeshonderd jaar die aftrad en het is voor het eerst dat de zittende paus zijn voorganger begraaft. Daarom moest ook gekeken worden naar de uitvaart en welke gebruiken wel of niet overgenomen worden. Duidelijk is dat Benedictus in zijn kist wel pauselijke mantels krijgt. Daarnaast worden munten, medailles en een verzegelde loden buis in zijn kist gelegd. De buis bevat een beschrijving van Benedictus’ pontificaat, zoals alle pausen meekrijgen bij hun begrafenis.

Traditiegetrouw komt de emeritus paus ook in drie kisten te liggen. Zijn lichaam ligt in een cipressen kist, die in een zinken kist wordt gelegd. Die kist wordt op zijn beurt in een houten kist gelegd die wordt begraven. Op eigen verzoek komt Benedictus in de crypte onder de Sint-Pieter te liggen waar zijn voorganger Johannes Paulus II ook begraven lag. Hij is in 2011 verplaatst naar een kapel in de basiliek.

Uitvaart emeritus paus Benedictus in Vaticaanstad: zo verloopt de ceremonie Beeld ANP / AFP
Beeld ANP / AFP

Nederlandse aanwezigen

Normaal gesproken komen er veel internationale delegaties af op een uitvaart van een paus, maar omdat Benedictus geen zittende paus meer was, zijn dat er nu minder. De paus werd geboren in Duitsland. Vanuit dat land komt een politieke top, waarvan onder andere bondskanselier Olaf Scholz en president Frank-Walter Steinmeier deel uitmaken. Ook de koningen van Spanje en België wonen de dienst bij. Vanuit Nederland zal kardinaal Wim Eijk aanwezig zijn bij de plechtigheid en namens de regering de Nederlandse ambassadeur in Vaticaanstad, Caroline Weijers.

De huidige paus Franciscus leidt de dienst op het Sint-Pietersplein. De politie verwacht tienduizenden toeschouwers. De uitvaart is live te volgen op NPO2.

Bron: ANP

Nynke KooyANP / EPA

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden