Word abonnee

Kies nĂș voor een abonnement met korting

Abonneer nĂș met korting

Lifestyle

Last van uitstelgedrag? Dat kan aan je persoonlijkheid liggen

uitstelgedrag-persoonlijkheid.jpg

Ben jij ook de beste in het vooruitschuiven van dingen die je eigenlijk gelijk zou moeten doen? En stel jij taken ook maar wat graag uit om bijvoorbeeld met vriendinnen af te spreken of voor een avondje relaxen op de bank? Dit soort uitstelgedrag kan te maken hebben met je persoonlijkheid. 

Blijkbaar heeft je mate van uitstelgedrag alles te maken hoe je in elkaar zit.

Uitstelgedrag 

Op de één of andere manier zijn we vaak dol op zaken uitstellen, ondanks dat we weten dat je jezelf daarmee eigenlijk in de vingers snijdt. Een deadline op werk wordt alleen maar stressvoller wanneer deze steeds dichterbij komt. En achteraf denk je vaak: was ik maar er maar eerder aan begonnen. Het uitstellen van de belastingaangifte is net zoiets. Ook trek je vaak pas bij gezondheidskwaaltjes aan de bel als iets steeds erger wordt, terwijl je misschien beter al eerder naar de dokter had kunnen gaan. 

Impulsieve persoonlijkheid

Ons uitstelgedrag blijkt uit een artikel van Quest deels te maken te hebben met onze persoonlijkheid. Het is voor een deel namelijk al vastgelegd in je genen. Dit blijkt uit een onderzoek van Daniel Gustavson van Vanderbilt University Medical Center (VS) met 347 eeneiige tweelingen. Het onderzoek toonde dat wanneer je een impulsieve persoonlijkheid hebt, je vaker uitstelgedrag vertoont. Dit verband wordt voor een deel ook verklaard door de evolutie, zo blijkt uit een onderzoek van de University of Macau. Wanneer je een echte uitsteller bent en een impulsief karakter hebt, dan ligt je focus meer op het heden. Hierdoor ben je dus minder met de toekomst bezig en durf je meer risico te nemen.

Sneller afgeleid 

Ook blijkt uit onderzoek van hoogleraar Piers Steel van University of Calgary, dat mensen die veel last hebben van uitstelgedrag vaker afgeleid en onnauwkeurig zijn en zelfs last kunnen hebben van te weinig zelfcontrole. Daarnaast kan ook faalangst en onzekerheid ertoe leiden dat je je taken uitstelt. Doordat je bijvoorbeeld bang bent voor kritiek of dat iets mislukt, voelt het op de korte termijn veilig om het uit te stellen of helemaal niet te doen. 

Uitstelgedrag tegengaan 

Uitstellen klinkt misschien als iets negatiefs, maar toch kan het voor sommige juist stimulerend werken. Werk jij bijvoorbeeld beter onder tijdsdruk of met een naderende deadline? Dan kan het ook zijn dat je op zoek bent naar spanning. Door je werk tot het laatste moment uit te stellen geef je jezelf een extra uitdaging. Maar pas hier wel voor op, dit soort spanning kan namelijk ook verslavend werken. Door deadlines steeds meer en verder uit te stellen kan het ook zijn dat je hierdoor je werk juist af gaat raffelen. Dat zou natuurlijk zonde zijn. Wil je je uitstelgedrag doorbreken? Dan moet je ook de vicieuze cirkel doorbreken. Dit doe je door meer vertrouwen te krijgen in je eigen kunnen. Door taken vaker te doen, word je er beter in. Hierdoor word je zekerder van je eigen kunnen, waardoor je minder behoefte voelt om je taken uit te stellen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron|Quest
Beeld|iStock

Ook interessant