Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Dus zó ontstaat die typische geur na een zomerse regenbui

geur-regenbui.jpg

Heerlijk wanneer je na een zomerse regenbui naar buiten gaat, je neus ophaalt en aan de geur rúikt dat het geregend heeft. Het geeft een fris en opgeruimd gevoel. Even afkoeling!

Maar waar komt dat typische luchtje nou vandaan?

Petrichor

Deze specifieke geur van regen na een zomerse regenbui, wordt ook wel petrichor genoemd. Dit woord betekent letterlijk ‘het bloed van de Goden’. De geur van regen ontstaat als regen zich mengt met bepaalde stoffen die vrijkomen in een droge periode, als planten de groei van zaden en jonge planten willen vertragen. Deze stoffen komen dan in de lucht en vervolgens op de stenen terecht.

Geur na een regenbui

Als het dan na een langdurig droge periode begint te regenen, vangen regendruppels minuscule luchtbelletjes aan de grond. Deze schieten dan omhoog en verspreiden de geur van de vrijgekomen stoffen. Het luchtje is het sterkst bij lichte regen op een bodem van zand of klei. Wanneer het hard regent, wordt de vorming van de luchtbelletjes tegengewerkt, waardoor de dampen van de stoffen niet goed verspreid kunnen worden.

Regen in een flesje

Voor wie geen genoeg kan krijgen van dit luchtje, is er goed nieuws. Volgens geurexpert Tanja Deurloo zijn er namelijk een aantal parfums te koop waarbij deze specifieke geur is geprobeerd na te maken. De Zuid-Afrikaanse geur After the rains is hier een voorbeeld van en ruikt naar mineraal, steen en regen. Wil je je huis ernaar laten ruiken? Dan moet je er wel flink voor in de buidel tasten, zo’n luchtje kost namelijk al gauw 300 euro. Maar je hebt er ook goedkopere varianten van. Zoals dit exemplaar, die je onder meer kunt kopen bij Zalando.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | BBC, RTL Nieuws
Beeld | iStock

Ook interessant