Tweedehands spullen verkopen: moet je dat doorgeven aan de Belastingdienst? Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Tweedehands spullen verkopen: moet je dat doorgeven aan de Belastingdienst?

Tijdens deze financiële misère droom je misschien weleens dat je water in goud zou kunnen veranderen. Helaas is dat niet mogelijk, maar er is wel een andere manier om snel aan een extra zakcentje te komen. Spullen verkopen op sites als Marktplaats of Vinted, bijvoorbeeld. Maar hoe zit dat met de belasting?

We zochten het voor je uit.

Regels rondom verkopen via Marktplaats en de Belastingdienst

Misschien heb je ergens nog een prachtig paar ongedragen hakken in de kast staan of ligt een krasvrije smartphone te verstoffen in een la. Als je die verkoopt, kan dat wat geld opleveren. En dat kunnen we allemaal wel gebruiken nu we torenhoge energierekeningen krijgen. Nu vraag je je misschien af: moet je inkomstenbelasting betalen over de online verkoop van je spullen? Dat hangt er vanaf of winst maken je doel is. Wanneer je online wat oude kleding gaat verkopen, zul je daar waarschijnlijk minder geld voor krijgen dan je er zelf voor betaald hebt. Dan maak je dus geen winst. Dit hoef je dan ook niet te melden bij de Belastingdienst.

Inkomsten via Marktplaats melden

Als je doel is om een extra inkomen via Marktplaats te krijgen, gelden er andere regels. Misschien ken je ze wel: online handelaren. Denk aan iemand die heel veel luxe schoenen inslaat, om deze online door te verkopen voor meer geld. Het doel van deze persoon is winst maken en in dat geval ben je verplicht om deze inkomsten door te geven aan de Belastingdienst. Dat ligt dus weer anders als je een oud paar schoenen wilt verkopen dat destijds nét niet in de goede maat bleek te zijn.

Ondernemer of niet

Er wordt ook gelet op of je ondernemer bent of niet. Als je wat oude kleding verkoopt, word je niet gezien als ondernemer. Dat wordt eerder gezien als ‘hobby’, dan als zaken doen. Als je echt uit bent op winst, zit de kans er dik in dat je als ondernemer wordt gezien. Dat kun je op de site van de Belastingdienst checken. Het zou kunnen dat je volgens de Belastingdienst geen ondernemer bent, maar dat je wel inkomstenbelasting moet betalen of btw moet afdragen door de zaken die je online doet.

Of je btw moet afdragen, is afhankelijk van een aantal zaken. Zo wordt er gekeken naar de regelmaat van deze inkomsten. Krijg je vaak een extra zakcentje op deze basis of gebeurt het naast een eventuele vaste baan? Bij een uitkering is het belangrijk om alert te blijven: je bent dan verplicht om al je inkomsten door te geven. Ook als je dit ‘voor de leuk’ en niet op serieuze basis doet. Als je dat niet doet, kan er een vordering volgen. Het is dus in alle gevallen goed om waakzaam te zijn en te controleren wat je rechten en plichten zijn.

Bron | Radar

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden