Tweedehands e-bike kopen? Hier moet je op letten
Elektrische fietsen zijn razend populair, praktisch én helaas ook best prijzig. Wil je genieten van een beetje extra ondersteuning, maar heb je er niet zoveel geld voor over? Dan is een tweedehands e-bike een goed alternatief.
Wil je een nieuwe elektrische fiets kopen? Dan ben je al snel duizend euro kwijt. Een tweedehands e-bike is een stuk goedkoper, mits je een goed exemplaar vindt. Híer moet je opletten bij de aanschaf van een tweedehands elektrische fiets.
Goede accu
Het is logisch dat de accu, het allerbelangrijkste onderdeel van een elektrische fiets, nog goed moet zijn. Je wilt namelijk voorkomen dat je binnen de kortste keren voor een paar honderd euro een nieuwe accu moet aanschaffen. Aan de buitenkant kun je natuurlijk niet zien of een accu nog werkt, dus hoe controleer je dat bij de aankoop van een tweedehands e-bike? Spreek bijvoorbeeld met de verkoper af dat je de accu laat testen bij een fietsenmaker. Zij kunnen de actieradius van de accu controleren. Met andere woorden: hoe ver je met de elektrische fiets kunt rijden zonder hem op te laden.
Slijtage
Net als bij de aanschaf van een gewone tweedehands fiets moet je de e-bike van tevoren controleren op slijtage. Let goed op de ketting, tandwielen, remmen, wielen, het frame en de bedrading van de fiets. Is een van de onderdelen beschadigd en kan dit op (korte) termijn voor problemen zorgen? Dan moet je rekening houden met extra reparatiekosten. Omdat sommige onderdelen moeilijk te controleren zijn, is het verstandig om een fietsenmaker in te schakelen voordat je de fiets aanschaft.
Lees ook:
Elektrische fiets gebruiken in de winter: hier moet je op letten
Goede prijs
Een tweedehands e-bike is natuurlijk goedkoper dan een nieuw exemplaar, maar hoeveel betaal je ongeveer? Volgens de ANWB liggen de prijzen voor tweedehands exemplaren gemiddeld tussen de 700 en 850 euro. De prijs is natuurlijk afhankelijk van de nieuwprijs van de e-bike, de staat van de accu en het bouwjaar van de fiets. Houd er rekening mee dat een elektrische fiets van vijf jaar of ouder vaak minder capaciteit heeft dan een nieuw model. Daarnaast is het goed om te checken of de accu van een tweedehands e-bike nog leverbaar is, mocht deze aan vervanging toe zijn.
Tot slot: schaf je online een tweedehands e-bike aan? Vraag dan altijd naar de onderhoudsbeurten van de fiets en bijbehorende boekjes of facturen. Bij een fietsenmaker is het goed om te bespreken of garantie op een tweedehands fiets mogelijk is.
Bron | ANWB
Beeld | Getty Images