Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Zo maak je de televisie pas echt goed schoon (en maak deze fouten niet)

zo-maak-je-de-televisie-pas-echt-goed-schoon-en-maak-deze-fouten-niet.jpg

Hij staat natuurlijk fantastisch, dat mega tv-scherm in de woonkamer. Een echte eyecatcher. Maar het is wél jammer dat de televisie zo enorm veel stof aantrekt.

Weet jij welke schoonmaakmethode je nu wel en niet op je beeldbuis mag loslaten? We geven je een aantal tips – per beeldscherm – zodat jouw favoriete programma’s steevast kraakhelder op de buis verschijnen.

Tv schoonmaken

Je beste vriend bij het schoonmaken van de televisie is het microvezeldoekje. Dit wonderdoekje, zoals hij ook wel bekend staat, is onder andere gemaakt van polyester en bestaat voor ongeveer 10 tot 20 procent uit polyamide. Dit laatste zorgt ervoor dat vocht beter wordt opgenomen. Het echte (w)onderdeel van het doekje, zoals de naam al doet vermoeden, is de microvezel. Dit is een geweven garen, dunner dan 10 micrometer, wat neerkomt op een tiende van de dikte van een mensenhaar. Deze microvezel is zo bewerkt dat hij stof, vettig vuil en water opneemt. Vandaar dus jouw ideale kameraad bij het verfijndere schoonmaakwerk.

OLED, LED, plasma of LCD

Bestaat jouw televisie uit een OLED-, LED-, plasma- of LCD-scherm, dan heb je vast wel gemerkt dat het van kwetsbaar materiaal is gemaakt. Niet alleen vingervlekken zijn zo gemaakt, ook een krasje of andere beschadiging zit erop voordat je het doorhebt. Gebruik voor het stofvrij maken van het beeldscherm dus altijd alleen een droge microvezeldoek. Een scherm – dat miljoenen pixels herbergt – kan namelijk absoluut niet tegen water. Zit er een hardnekkige vlek op het beeldscherm? Gebruik dan alleen vochtige doekjes die expliciet gemaakt zijn om een dergelijk oppervlak schoon te maken.

Beeldbuis

Heb jij een ‘ouderwetse’ beeldbuis met glazen scherm in huis staan? Leef je uit, want deze jongen mag  gepoetst worden met een vochtig microvezeldoekje en vlekken verwijder je met hetzelfde middel als waar je de spiegels in huis mee schoonmaakt. Zorg ervoor dat je nooit op het scherm zelf sprayt of het nat maakt. Druppels of vocht kunnen namelijk in de kast om het beeldscherm of aan de achterkant belanden. Gebeurt dit, dan is je televisie waarschijnlijk snel aan vervanging toe.

Afstandsbediening schoonmaken

De afstandsbediening is misschien wel één van de meest vieze gebruiksvoorwerpen in huis. Als je nagaat hoeveel vette vieze vingers er op de knoppen hebben gedrukt… Voordat je de zapper een goede poetsbeurt geeft, is het verstandig de batterijen eruit te halen en het klepje weer terug te plaatsen. Gebruik een desinfecterend vochtig doekje om zowel de knoppen aan de voorkant als de achterkant van het bakje goed schoon te wrijven. Zit er viezigheid rondom de toetsen? Gebruik een tandenstoker om het ertussenuit te krijgen. Laat de afstandbediening goed drogen voordat je de batterijen er weer in stopt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Geluidsboxen schoonmaken

Uiteraard hebben de geluidsboxen ook af en toe een schoonmaakbeurt nodig om het geluid van de tv weer naar behoren te laten klinken. Hebben jouw boxen afneembare beschermhoezen? Dat zijn de echte stof, haren- en vuilaantrekkers in huis. Deze krijg je schoon door het aparte opzetstuk van de stofzuiger erop te zetten. Heeft jouw stofzuiger geen vernuftig opzetstuk? Een (oude) panty doet ook wonderen om haren, stof en los vuil op te nemen.

Niet gebruiken

De televisie net zo stofvrij houden als de rest van het huis lukt uiteraard alleen wanneer je de microvezeldoek er regelmatig bij pakt. Hoe hardnekkig de schoonmaakbeurt ook moet zijn, maak in ieder geval nooit gebruik van schoonmaakproducten die ammoniak, alcohol of aceton bevatten. Deze producten kunnen de televisie – en vooral het beeldscherm – beschadigen.

Bron | Good Housekeeping, NRC.nl
Beeld | iStock

Ook interessant