Derk Bolt en Jetske van den Elsen presenteren Spoorloos Beeld Wim Kluvers - KRO-NCRV
Beeld Wim Kluvers - KRO-NCRV

Tv-programma ‘Spoorloos’ bracht ten minste twee deelnemers in contact met de verkeerde familie

Het zal je maar gebeuren. Na jarenlang zoeken wordt je biologische familie gevonden, maar dan blijkt later dat dit helemaal je familie niet is. Het gebeurde bij het televisieprogramma Spoorloos. Minstens twee deelnemers werden daarbij in contact gebracht met de verkeerde familie.

De KRO-NCRV geeft toe dat er een fout is gemaakt. De omroep komt ervoor uit dat er bij Spoorloos minstens twee deelnemers de verkeerde biologische familie hebben ontmoet. Deze mismatch kwam aan het licht door journalist Kees van der Spek, die de zaak onder de loep nam in zijn televisieprogramma Oplichters Aangepakt.

Mismatches bij biologische families

De desbetreffende aflevering van het programma van Van der Spek komt nog op tv. Daarin zal een Colombiaanse tussenpersoon naar voren komen die lange tijd voor Spoorloos heeft gewerkt. Deze persoon, Edwin Vela, werd betaald om onderzoek uit te voeren in Colombia, maar blijkt niet zuiver gewerkt te hebben. In totaal werkte hij mee aan de zoektocht voor zestien families, waarvan nu dus meerdere matches niet blijken te kloppen. Familieleden zijn elkaar in de armen gevallen, maar zijn uiteindelijk tóch geen bloedverwanten.

De KRO-NCRV laat weten dat twee deelnemers wel met een DNA-match bevestigd zijn. De andere twaalf zaken die aan bod zijn geweest bij Spoorloos zullen wederom onder de loep worden genomen. De omroep biedt de families de mogelijkheid om alsnog een DNA-test te doen, mochten zij dat willen. Sinds 2019 worden er bij het programma altijd DNA-testen uitgevoerd wanneer er gezocht wordt naar een biologische familie.

Twee deelnemers in contact met de verkeerde familie

In het programma Jinek liet Kees van der Spek weten dat hij samen met Barbara Quee zelf onderzoek heeft gedaan. Barbara was deelnemer van het tv-programma Spoorloos en voelde dat er iets niet klopte bij de zoektocht naar haar biologische moeder. Het bleef vaag wat de reden was dat zij in 2005 geen contact met haar dochter wilde hebben.

Ook bij een andere zaak werden vraagtekens geplaatst. Zo'n twintig jaar geleden deed Kristian van der Mark als deelnemer mee aan Spoorloos. Het programma was zijn halfbroer op het spoor, maar het was daarna vrijwel onmogelijk om contact te krijgen met deze broer. Bij allebei de zaken was de Colombiaanse tussenpersoon Edwin Vela betrokken. Van der Spek is met Kristian naar Colombia gevlogen. Samen vonden ze daar zijn biologische moeder; een match die met DNA-onderzoek bevestigd werd. Hiermee kon worden vastgesteld dat Spoorloos hem destijds in contact heeft gebracht met de verkeerde ‘broer’.

Bron | NOS

Saskia WinkensWim Kluvers - KRO-NCRV

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden