Lifestyle

7x zo voorkom je dat tulpen gaan hangen

voorkomen-tulpen-hangen.jpg

Een verse bos tulpen, wie wordt daar nou niet blij van? Op de keukentafel of in de woonkamer, de frisse lentebloemen staan overal prachtig. Als ze maar niet gaan hangen.

Met deze simpele trucs (vaak al uit grootmoeders tijd) zorg je ervoor dat tulpen langer mooi blijven.

1. Juiste vaas

Tulpen kunnen nog zeker vijf centimeter groeien nadat je ze hebt gekocht. Daarom gaan ze ook krom hangen. Kies een vaas die minstens tot halverwege de stengels komt. Zo hebben de tulpen nog alle ruimte om te groeien, zonder dat ze over de rand gaan hangen.

2. Koele plek

Tulpen staan niet graag in de brandende zon of op een warme plek, zoals boven de verwarming. Daar bloeien ze sneller uit, met als gevolg dat ze ook sneller gaan hangen. Zoek dus in huis een goed plekje in de schaduw of met indirect licht voor ze op.

3. Gaatje prikken

Prik met een naald een gaatje recht onder de knop, boven in de steel van de tulp. Daardoor stoppen ze met groeien. Dit betekent niet dat ze doodgaan, maar wel dat ze dezelfde lengte behouden.

4. Elke dag schoon water

Tulpen zijn dól op water en slurpen de vaas dan ook snel leeg. Je doet er goed aan om ze elke dag van schoon water te voorzien en, als het even kan, ook een stukje van de steel schuin af te snijden.

5. Koperen munt

Koper maakt het water zuurder. Dat gaat de groei van bacteriën tegen. Speur dus even naar een muntje van 5 eurocent om op de bodem van de vaas te leggen.

6. Schepje suiker

Suiker is voeding voor bloemen. Door daar een schepje van in de vaas te doen, verleng je de levensduur van je tulpen. Vaak krijg je ook al een zakje bloemenvoeding bij de bos die je koopt.

7. IJsklontje

Zoals uitgelegd bij punt 2 houden tulpen niet van warmte. Gooi een ijsklontje in het water waar ze in staan: wedden dat ze dat lekker vinden?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief.

 

Bronnen | Roomed, Real simple, rubriek.nl
Beeld | iStock

Ook interessant