Trouwen wordt steeds duurder: dit zijn de duurste en goedkoopste gemeenten om te trouwen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Trouwen wordt steeds duurder: hier stap je het goedkoopst in het huwelijksbootje (en dit is de duurste gemeente)

Trouwen: het is voor veel mensen de ultieme manier om je liefde te bezegelen. Veel stellen hebben hun huwelijk door de coronapandemie de afgelopen twee jaar uit moeten stellen en krijgen nu vervelend nieuws: trouwen is een stuk duurder dan in 2019.

Dat blijkt uit onderzoek van trouwsite Theperfectwedding.nl.

Trouwen in 2021 duurder

Alles wordt tegenwoordig duurder, dus dat je voor je trouwceremonie ook meer moet betalen, komt misschien niet geheel als een verrassing. Voor een doordeweekse ceremonie betaal je nu zo’n tien procent meer dan in 2019 en de vrijdagbruiloft is in 86 procent van de gemeenten duurder geworden. Voor een ceremonie op maandag tot en met donderdag betaal je dit jaar gemiddeld 412,99 euro, terwijl dit in 2019 nog 374,95 euro was. Ten opzichte van vorig jaar is vooral de zondagse bruiloft duurder geworden, dat tarief steeg met 2,6 procent.

De duurste en goedkoopste trouwceremonie

Maar wat zijn dan de duurste en vooral ook goedkoopste plekken om met je partner in het huwelijksbootje te stappen? We zetten het voor je op en rijtje:

 • Duurste doordeweekse ceremonie: Utrecht.
  Van maandag tot en met donderdag ben je het slechtst af in Utrecht. Hier betaal je namelijk voor een doordeweekse trouwceremonie 829 euro. Ook de Noord-Hollandse gemeenten Amsterdam en Wormerland zijn doordeweeks duur, met een tarief van 750 euro.
 • Goedkoopste doordeweekse ceremonie: Noord-Beveland.
  Als je doordeweeks in het huwelijksbootje stapt ben je het goedkoopst uit in het Zeeuwse Noord-Beveland. Hier betaal je namelijk maar 155 euro voor je ceremonie.
 • Duurste gemeente op zaterdag: Den Haag.
  Staat je bruiloft gepland op een zaterdag en in Den Haag? Dan ben je duur uit. Op een zaterdag kost een gemeentelijke trouwceremonie hier maar liefst 1375,90 euro.
 • Goedkoopste gemente op zaterdag: Simpelveld.
  Wie op een zaterdag in het Limburgse Simpelveld wil trouwen heeft meer geluk. Dit is namelijk de goedkoopste gemeente om op deze weekenddag in het huwelijksbootje te stappen. Voor 218 euro kun je elkaar hier het jawoord geven.

Trouwen vaker mogelijk op zondag

Lange tijd was het niet mogelijk om op zondag in het gemeentehuis te trouwen, maar op steeds meer plekken kan het nu wel. Waar het in 2021 nog maar in 35,8 procent van de gemeenten kon, kun je dit jaar in 40 procent van de gemeenten terecht. Zondag is wel de duurste dag van de week. 35 van de 138 gemeenten waar je kunt trouwen op zondag rekenen zelfs een tarief van boven de 1000 euro. De duurste gemeente? Delft. Hier betaal je 2139 euro voor een zondagse bruiloft.

Mag ik in een andere gemeente trouwen?

Met al die grote tariefverschillen vraag je je waarschijnlijk af of het verplicht is om in je eigen gemeente trouwen. Het antwoord daarop is: nee. Je mag in Nederland in elke gemeente trouwen. Het kan dus voordelig zijn om te kijken naar de goedkoopste gemeente of natuurlijk naar de gemeente waar de locatie van je huwelijksceremonie gevestigd is.

Gratis trouwen

Iets anders dat je kunt doen, is gratis trouwen. Gemeenten met meer dan 10.000 inwoners zijn wettelijk verplicht om deze mogelijkheid aan te bieden en moeten hiervoor twee momenten per week beschikbaar stellen. Deze mogelijkheden plannen zij meestal op de minder populaire tijdstippen, zoals op een vroege maandagochtend.

Goed om te weten: er zijn vaak wachtlijsten voor deze gratis ceremonies, dus zorg dat je er op tijd bij bent. De ceremonies zijn wat soberder en het jawoord geef je vaak in een kantoortje of zelfs aan de balie van het gemeentehuis. Waarschijnlijk sta je dan ook met tien minuten alweer buiten. Meestal zijn er ook geen gasten, maar je kunt er natuurlijk wel voor kiezen om zelf meteen na het jawoord een ceremonie te organiseren, of je gasten buiten bij het gemeentehuis laten wachten. Zo maak je het toch wat feestelijker.

Bron | Theperfectwedding.nl

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden