Woman holding portable fan outdoors on sunny summer day, closeup. Space for text Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Tropische temperaturen op komst: Nationaal Hitteplan van kracht

Laat de airco en ventilator nog maar even aanstaan, want er zijn een aantal extreem warme dagen voorspeld. Het RIVM treft voorbereidingen voor het Nationaal Hitteplan dat maandag 18 juli vanaf 10:00 van kracht is. Ook de ANWB houdt rekening met extra drukte en veel pechgevallen op de Nederlandse wegen door de verwachte hitte.

Ben jij goed voorbereid?

Tropische temperaturen

Terwijl de een opleeft bij tropische temperaturen, kan de hitte voor een ander niet snel genoeg voorbij zijn. Wanneer de temperatuur in Nederland vier dagen boven de 27 graden uitkomt, gaat het Nationaal Hitteplan van kracht en dat is vanaf maandag 18 juli het geval. De temperaturen kunnen maandag en dinsdag dan ook flink oplopen met dinsdag de uitschieter van op sommige plekken 39 graden.

Een woordvoerder van de Rijkswaterstaat vertelt aan het AD dat zij de afgelopen dagen informatie hebben gekregen van het KNMI, waar werd verteld dat het komende maandag al 30 graden wordt, of dat de kans daarop in elk geval groter is dan 70 procent.

Nationaal hitteplan

Maar wat houdt het Nationaal Hitteplan in? Dat betekent dat bruggen zullen worden gekoeld en dat gestrande automobilisten zo snel mogelijk van de weg zullen worden gehaald. “Als we een melding binnenkrijgen van een weginspecteur, of we via camerabeelden iemand zien staan, schakelen we meteen een berger in die de gestrande automobilist naar een veilige locatie met voorziening brengt”, aldus de woordvoerder.

Je kunt hierbij denken aan een tankstation of parkeerplaats, omdat daar schaduw is te vinden en eventueel drinken. Op de dagen dat het protocol geldt, doet Rijkswaterstaat dat tussen 10.00 en 20.00 uur.

Roosters aanpassen

Om zo snel mogelijk mensen van de weg te kunnen halen, is de ANWB al bezig om de roosters van de Wegenwacht voor maandag en dinsdag aan te passen. “Dat houdt in dat we mensen vragen wat vroeger te beginnen of wat langer door te werken, in verband met de verwachte drukte”, vertelt een woordvoerder van de ANWB aan het AD.

Ook worden wegenwachten die normaal gesproken actief zijn in de stad, ingezet bij de kustgebieden. Daar verwacht de ANWB 5 tot 10 procent meer drukte. Het aantal meldingen van gestrande automobilisten kan op hete dagen oplopen tot soms wel twee per minuut, vertelt de woordvoerder. ,,En lang langs de kant van de weg staan, met grote hitte, is gewoon niet goed. De temperatuur van het asfalt kan oplopen tot 50 graden.”

Tips als je toch de weg op gaat

Ben je van plan om maandag of dinsdag toch de weg op te gaan? Of heb je geen andere keus? De ANWB heeft een aantal tips waardoor je alsnog verstandig en veilig de weg op kunt.

  • Wanneer je op een warme dag de auto instapt, is het meestal erg warm en soms zo warm dat je meteen begint met zweten. De airco aanzetten is dan ook lekker verkoelend. Toch is het volgens de ANWB niet verstandig om de airco lager dan 6 graden Celsius onder de buitentemperatuur te zetten. Waarom? Een te groot temperatuurverschil is ongezond voor je en kan leiden tot verkoudheid of hoofd- of keelpijn.
  • Misschien heb je al standaard een paraplu in je auto liggen, maar voor degene die dat niet hebben: neem er een mee. Het zal niet gaan regenen in de zon, maar wanneer je pech hebt met de auto en langs de weg komt te staan, sta je in ieder geval met een paraplu beschermd in de zon.
  • Ben je van plan om met de auto weg te gaan, zet dan alvast de ramen en deuren van de auto open. Zo kan de ergste hitte alvast ontsnappen.

Bron | AD

Sanne van De WeteringGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden