A group of young friends waiting relaxed and carefree at the station in Porto, Portugal before catching a train. Travel photography. Lifestyle. Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Tropische temperaturen: NS zet airco's lager om uitval te voorkomen

Ben je van plan om de komende dagen met de trein te reizen? Dan kan het op bepaalde trajecten zo zijn dat het misschien wat warmer aanvoelt dan normaal. De NS laat airco’s in bepaalde treinen namelijk minder hard draaien vanwege de hitte de komende dagen. Daarmee is de kans dat het systeem uitvalt kleiner.

Ga daarom goed voorbereid op reis en neem bijvoorbeeld een flesje water en een waaier mee.

Gevoelig voor hitte

Door de tropische temperaturen deze week heeft de NS besloten om de airco’s in de treinen die rijden op de hogesnelheidslijn, lager te zetten. Deze treinen zijn namelijk gevoeliger voor de hitte. Volgens de NS zullen de reizigers weinig tot niets merken van de aanpassing en blijft het koel genoeg in de coupés. Daarnaast is de koelingsapparatuur van bepaalde onderdelen in HSL-treinen extra gereinigd.

Deze extra reiniging is belangrijk, want in 2019 moest de dienstregeling nog worden afgeschaald toen het een aantal dagen heel warm was. Er ontstonden onder meer problemen met airco’s bij treinen die rijden op de hogesnelheidslijn. “De koelsystemen vielen uit, omdat de olie waarop ze draaien heet wordt. En zodra er iets kapot is aan een trein moet die van het spoor”, legt een NS-woordvoerder uit aan Nu.nl.

Extra mensen inzetten

Naast deze maatregel zet ProRail ook extra personeel in om het spoor goed in de gaten te houden. Medewerkers van de Incidentenbestrijding (ICB) van de spoorwegbeheerder staan klaar om in actie te komen. De ICB beschikt over speciaal uitgeruste voertuigen waarmee ze het spoor op moeilijk bereikbare plekken kunnen repareren, zoals op bruggen. Met deze maatregelen zou alles onder controle moeten blijven.

Water uitdelen

Op dit moment vinden er grote werkzaamheden plaats aan het spoor tussen Geldermalsen en Utrecht. Hierdoor rijden er op dit traject geen treinen. In plaats daarvan worden er bussen ingezet. De NS heeft eerder al geadviseerd aan reizigers om de route via dit station te mijden. Door een tekort aan buschauffeurs zijn er niet genoeg bussen om het normale aantal reizigers te vervoeren.

Zodra het echt nodig wordt, zal er tijdens de warme dagen water worden uitgedeeld. “Voor als mensen toch in rijen moeten wachten in die verzengende hitte”, aldus de woordvoerder. Ook beschikken de meeste stations over tapkranen waar gratis water kan worden getapt.

Bron | Nu.nl, Linda

Sanne van De WeteringGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden