null Beeld

Toxic productivity: wat is het en hoe kom je hiervan af?

Merk jij sinds de uitbraak van de coronacrisis dat je leven ook een beetje op de rem staat? Grote kans dat je die verplichte halt als onprettig ervaart. Het kan een teken zijn dat je last hebt van toxic productivity. Dat is niks nieuws, maar komt in deze tijd wel duidelijker aan het licht.

Ook kun je juist door de hoeveelheid vrije tijd tijdens de quarantaine nog meer last krijgen van toxic productivity.

Wat is toxic productivity?

Misschien ken je het wel: op werk wil je optimaal presteren en werk je graag hard. Soms net iets te hard. Maar buiten werk wil je ook nog tijd vrijmaken voor je partner en je vrienden en familie. Je wil sporten, boeken lezen, gezonder eten, nieuwe dingen leren en jezelf blijven ontwikkelen. Stilzitten? Daar heb je geen tijd voor. Dit knagende gevoel om alsmaar meer te willen en te moeten doen wordt ook wel toxic productivity genoemd. Je bent nooit tevreden en voelt altijd de druk om te blijven presteren.

Toxic productivity in quarantaine

Zelfs tijdens de verplichte thuisquarantaine hebben veel mensen last van dit soort productiviteitsdruk. Zo kun je je een stuk onrustiger voelen omdat je ineens meer vrije tijd hebt en er bepaalde routines in je leven wegvallen. Of voel je juist de druk om met die extra vrije tijd in quarantaine er alles uit te halen. Je kunt niet stil gaan zitten, want de mensen om je heen zijn bijvoorbeeld ook bezig met allerlei creatieve projecten of extreem aan het sporten geslagen. Wilde je eigenlijk al jaren een nieuwe taal leren, maar had je hier nooit tijd voor? Dan heb je nu volgens jezelf geen excuses meer. Dit soort druk op jezelf kan erg vervelend zijn. Tijd om die drang naar productiviteit dus wat meer los te laten.

Lees ook: Waarom het helemaal niet erg is om soms even lekker te niksen

Meer druk

Misschien herken je jezelf direct in dit soort voorbeelden en merk je de laatste tijd ook bij jezelf een ontzettend onrustig gevoel. Je kunt toxic productivity dan ook herkennen doordat je letterlijk niet stil kunt zitten. Zelfs wanneer een drukke (thuis)werkdag achter de rug hebt, kun je tijdens een avondje vrij niet ontspannen. Op de bank Netflixen? Dat laat je met een leeg en schuldig gevoel achter. Je kunt toxic productivity daarnaast herkennen doordat je pas een voldaan gevoel hebt als je hard hebt gewerkt. Alleen hard werken en constant druk bezig zijn geeft je het gevoel dat je ertoe doet. Dat gevoel van eigenwaarde na inspanning voelt misschien fijn, toch maakt harder werken je volgens onderzoek niet gelukkig.

Wees realistisch

Als je last hebt van toxic productivity en dit door de quarantaine alleen maar meer is geworden, probeer dan eens om je verwachtingen naar jezelf helder te krijgen. Dit kun je heel simpel doen door eens op te schrijven wat je wil bereiken, of wat je bijvoorbeeld tijdens de quarantaine nog allemaal zou willen doen en leren. Ga vervolgens kritisch door dit lijstje heen om na te gaan hoe realistisch dit soort doelen zijn. Kies maximaal twee dingen van het lijstje die je prioriteit maakt en focus je daarop. De rest kun je ook in de toekomst nog bereiken. En bekijk het ook eens vanuit het perspectief van een ander. Zou je hetzelfde lijstje met een onderneming opstarten, het huis van top tot teen zelf verbouwen, drie online cursussen, een muziekinstrument leren spelen en leren schilderen ook realistisch vinden als een vriendin hiermee aan kwam zetten?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NSMBL, Create Cultivate

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 21 ligt in de schappen! Een extra dik nummer over het grote genieten na het pensioen, met overheerlijke recepten, een interview met Johnny de Mol over zijn moeder en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm veilig online zonder extra verzendkosten.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden