Margriet logo
jack rose titanic Beeld Bruno Press
Beeld Bruno Press

Titanic-regisseur geeft na onderzoek duidelijkheid over ‘onnodige dood’ Jack

Bijna 25 jaar later houdt het Titanic-kijkers nog steeds bezig: waarom moest Jack dood? Veel mensen zijn van mening dat hij prima met Rose op het vlot paste. Regisseur James Cameron liet daarom wetenschappelijk onderzoek doen naar het tragische einde.

En de regisseur verklapt meteen dat er in februari iets speciaals verschijnt rondom de film.

Wetenschappelijk onderzoek Titanic

Elke Titanic-liefhebber heeft het zich weleens afgevraagd: waarom verdronk Jack aan het eind van de film? Volgens veel kijkers was er op het wrakstuk waarop Rose dobberde genoeg ruimte voor Jack. In dat geval hadden de tortelduifjes het misschien allebei overleefd. Om het hoofdstuk rondom de slotscène voor eens en voor altijd af te sluiten, liet regisseur James Cameron wetenschappelijk onderzoek doen naar de dood van Jack. Wat blijkt? De twee hadden het nooit overleefd op één vlot.

‘Jack moest dood’

Om de overlevingskansen van Jack en Rose te onderzoeken, werd samen met een onderkoelingsexpert een forensische analyse gedaan. Niet alleen het wrakstuk uit de film werd precies nagemaakt, ook twee mensen met dezelfde lichaamsbouw als Rose (Kate Winslet) en Jack (Leonardo DiCaprio) werden ingeschakeld. De dubbelgangers kregen sensoren in en op hun lichaam geplakt en moesten het ijskoude water in om te zien of de twee het in verschillende scenario’s hadden overleefd. Het antwoord? “Ze hadden op geen enkele mogelijkheid allebei kunnen overleven. Er kon maar één blijven leven,” vertelt de regisseur. “Jack moest dood. Het is als Romeo en Julia. Het is een film over liefde en opoffering en sterfelijkheid. De liefde wordt afgemeten aan de opoffering… Misschien moet ik dit na 25 jaar niet meer doen.” Ook verklapt hij dat er in februari iets speciaals rondom de film verschijnt, maar waar het om gaat, is nog onduidelijk.

Ander onderzoek

Eerder werd door het programma Mythbusters al onderzoek gedaan naar de tragische dood van Jack. Daaruit bleek dat Jack en Rose inderdaad samen op het wrakstuk hadden gepast. Of ze het ook hadden overleefd, is de vraag. Alleen door het reddingsvest van Rose onder het vlot te binden, konden ze blijven drijven. Anders waren ze door het gewicht naar beneden gezakt en allebei verdronken.

Bron | Variety, AD

Maike AbmaBruno Press

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden