null Beeld

Tips van een topfotograaf: de mooiste familiefoto’s maak je zo

Geen beter moment om je gezin vast te leggen dan tijdens feestelijke aangelegenheden. Iedereen heeft zijn mooiste pak aan en de haartjes zijn gekamd. Met deze tips van een echte topfotograaf maak je je eigen lifestyle-achtige familiereportage.

“De échte momenten vastleggen, daar gaat het om.” Fotograaf Kim Krijnen: “Het zijn niet de gekunstelde poses en familie-staatsieportretten die de moeite waard zijn. Juist de onverwachte momenten en de manier waarop je met elkaar omgaat in je eigen huiselijke omgeving, maken van foto’s een bijzonder tijdsbeeld. Als je als gezinsfotograaf aan de slag wilt, zijn er verschillende zaken waar je rekening mee kunt houden.”

Kims tips voor het maken van familiefoto’s:

Laat je door het licht leiden

“Het allerbelangrijkste is goed licht. Daglicht leent zich daar het beste voor. Maak je foto’s dus overdag, voor het echte feestgedruis losbarst. Kijk goed waar het licht binnenkomt en hoe jij dat optimaal kunt gebruiken. Als fotograaf sta ik vaak met mijn rug naar het raam en de modellen zo’n twee stappen verderop in het vensterlicht. Extra tipje: schiet eens een foto door het raam heen. Je modellen staan binnen en jij buiten. Dat levert onverwachte beelden op.”

In de deuropening

“Zo leuk om te doen: maak een foto waarbij jullie allemaal in de deuropening van het huis staan. Het geeft zo mooi aan waar jullie op dat moment zijn. En ook hier weer: doe het bij daglicht, liefst zacht schaduwlicht. Sterk zonlicht is niet ideaal.”

Maak er een tijdloos portret van

“Als je een tijdloos portret wilt, zorg je voor foto’s waarbij de achtergrond neutraal is. En zet je feesthoedje even af."

Stem kleding op elkaar af

“Ik zeg altijd: mismatch. Daarmee bedoel ik dat elk gezinslid een kledingstuk of accessoire draagt in verschillende tinten van een kleur. Zeg maar lichtgroen, zeegroen en legergroen. Het zorgt ervoor dat je op een natuurlijke manier goed bij elkaar past.”

Pak elkaars eens goed vast

“In plaats van te poseren in een standaardopstelling kun je elkaar ook eens fijn een knuffel geven of vastpakken. Dat geeft een heel ander, bijzonder beeld. Zeker met een feestje kun je op een foto onnatuurlijk dicht bij elkaar staan. Juist leuk.”

Dit zijn de mooiste momenten

“Het klinkt misschien gek, maar heel vaak zijn de momenten nét nadat de foto is genomen het meest fotogeniek. Omdat mensen dan net even ontspannen, lachen of niet meer denken gefotografeerd te worden. Lekker doorklikken dus als je denkt dat je de foto hebt gemaakt.”

Foto’s maken met kinderen

“Laat kinderen elkaar een geheimpje vertellen. Daar gaan ze van giebelen en lekker dicht bij elkaar staan. Dat zijn zulke leuke foto’s. Neem een foto eens op hun hoogte, op je knieën of liggend op de grond. En: neem ook foto’s als ze zich niet bewust zijn van de camera. Juist die momenten maken het echt.”

Niet vergeten

“Je huisdier, die hoort er helemaal bij.”

En nog een paar van haar technische tips:

Zoomen

“Je kunt optisch of digitaal inzoomen. Maar bij die laatste worden alleen de pixels opgeblazen, het is mooier om optisch in te zoomen.”

Let op het kader

“Zorg dat het beeld wordt gevuld. Vaak worden familieleden op afstand en als miertjes in beeld gebracht, terwijl een beeldvullende foto mooier resultaat geeft.”

Vermijd scheve lijnen

“Een scheve horizon, zoals bij een deurpost die schuin loopt, is irritant in een foto. Niet voor niets is er software die scheve lijnen weer rechttrekt, dat geeft wel aan hoe vervelend het is. Kijk dus goed naar het perspectief in de foto die je maakt en houd je camera recht.”

Met dank aan Kim Krijnen, fotograaf, onder andere voor tijdschriften als Viva Mama, en oprichter van wonderdewonder, gezinsfotografie.

Lees ook:

Mooie vakantiefoto’s maken met je mobiel? 5 goede tips!

Zo lijk je slanker op de foto!

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden