PREMIUM
Tips van een ex-inbreker: dit soort huizen vinden dieven interessant
Nu het weer eerder donker wordt, slaat de angst je misschien wel om het hart: wat als er ingebroken wordt in je huis? Die gedachte is niet zo gek, want van november tot februari worden de meeste woninginbraken gepleegd in Nederland. We spraken ex-inbreker Barry (60) over welk soort woningen een ‘makkelijk doelwit’ zijn voor inbrekers en dus meer risico lopen.
De meeste woninginbraken vinden plaats in een ander type huis dan je in eerste instantie zou denken.
Dit soort huizen zijn interessant voor inbrekers
Volgens ex-inbreker Barry lopen sociale huurwoningen voor de middeninkomens meer risico op een inbraak. “Je zou misschien denken dat daar niet zoveel kostbaars ligt, maar er valt voor inbrekers altijd wel wat te halen. Sociale huurwoningen worden bovendien niet zo goed onderhouden. De verhuurder doet weinig aan de veiligheid van sloten: sommige zitten er al op sinds de jaren zeventig. Die kunnen inbrekers makkelijk openmaken.”
Barry vervolgt: “Bij huizen met een tuin kijken inbrekers ook vaak naar de schuur, op zoek naar scooters en e-bikes. Inbrekers kijken ’s avonds waar de scooters naartoe rijden, volgen ze en weten dan bij welk huis ze moeten zijn. Veel poorten bij de tuin zijn niet of nauwelijks op slot en daardoor heel makkelijk open te maken. In de schuur zit ook vaak een ruit met draadglas: voor inbrekers een koud kunstje om dat open te maken.”
Seniorenflats met kelderboxen: een goudmijn voor dieven
Andere woningen waar inbrekers regelmatig op afkomen zijn portiekwoningen voor senioren. Hoe komt de dief dan binnen? “Hij belt bij meerdere mensen aan, er is altijd wel iemand die de deur opendoet,” vertelt Barry. Als de dief bij de voordeur aankomt, gaat hij verder met de babbeltruc. Dat is een vorm van misleiding waarbij iemand die je niet kent een gesprek met je aanknoopt. De dief gebruikt een smoesje zodat je hem of haar vertrouwt. Zo kan iemand bijvoorbeeld (gehuld in werkkleding) zeggen dat-ie de meterkast komt controleren. De dief weet dat senioren kwetsbaar en soms iets goedgeloviger kunnen zijn en maken daar misbruik van.
In seniorenflats kijken inbrekers ook vaak naar de kelderboxen. “Daar wordt de deur niet altijd goed dichtgedaan, omdat veel mensen die wat ouder zijn een beetje vergeetachtig worden. Bovendien zijn die boxen makkelijk open te maken. Inbrekers weten vaak al snel in welke box een scooter staat, omdat je de benzine kunt ruiken.”
Iedereen vertrouwen
Huizen in Brabant, Limburg, Groningen, Drenthe en Friesland lopen meer risico volgens Barry. Waarom precies in deze provincies? “Daar denken mensen veilig te zitten, bij inbraken denken velen snel aan grote steden. Bewoners van dorpen of kleinere steden vertrouwen hun buurt door de ons-kent-ons sfeer: ze hebben vaak de achterdeur openstaan.”
Barry weet dit omdat hij zelf vroeger inbreker was en nu preventieve trainingen geeft over hoe inbrekers te werk gaan. Zo helpt hij de politie om trucs van dieven sneller door te hebben. Als een soort test praat hij met willekeurige mensen op straat - zoals inbrekers met de oplichtingstruc dat doen - en ontdekt in die gesprekken hoeveel vertrouwen mensen in anderen hebben. “Dan denk ik: waarom vertel je aan mij dat het stelen hier in het dorp wel meevalt en dat in je buurt overal de achterdeuren gewoon openstaan? Tijdens mijn trainingen laat ik zien hoe makkelijk het voor inbrekers is om zulke informatie te ontfutselen.”
Deze woningen zijn minder gevoelig voor inbraak
Welke huizen zijn minder populair bij inbrekers? Villa’s, aldus Barry. “Daar hangen vaak camera’s, ze hebben een alarmsysteem en goede sloten, deuren en ramen. Dat zijn allemaal manieren om een inbraak te vertragen. Daardoor is het minder aantrekkelijk voor een inbreker om daar een inbraak te plegen, omdat ze veel kans hebben om gepakt te worden.”