Dít kun je doen als er een inbreker in je huis staat.  Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Tips van een ex-inbreker: dit moet je doen als er een dief in je huis is

Het aantal inbraken is weer gestegen en misschien word je daar best een beetje bezorgd van. Wat nu als het jou overkomt, een inbreker in je huis? Kun je dan het beste eropaf gaan of juist stilletjes in bed blijven liggen? Margriet sprak met ex-inbreker Barry. Hij deelt graag zijn tips met je.

En zo kun jij weer met een gerust hart gaan slapen vanavond.

Ex-inbreker helpt de politie

Barry geeft de politie na zijn criminele verleden nu instructies over hoe een inbraak voorkomen kan worden. De politie huurt hem in om in te breken. Hij vertelt dat hij van jongs af aan al een criminele inslag heeft. Toen hij vier jaar oud was, merkte hij al dat hij met bepaald gedrag iets van anderen gedaan kon krijgen. “Dan kwam ik op een verjaardag en zei ik dat ik een goed rapport had, terwijl dat helemaal niet zo was. In korte tijd had ik van allemaal mensen een gulden gekregen voor mijn ‘goede’ rapport. Maar daar kwam mijn moeder al snel achter. Ik moest het geld teruggeven aan die mensen. Dan keek ik eventjes sip en kreeg ik er nog een gulden bij omdat ik zo eerlijk was.”

Truc om inbreker te laten schrikken

Barry weet dan ook als geen ander hoe een inbraak in elkaar steekt. Stel, je hoort een inbreker in je huis, wat doe je dan? Barry’s truc is om op de vensterbank aan de buitenkant van je slaapkamer leeg glaswerk (denk aan glazen vazen of oude melkflessen) neer te zetten. “Als je dan aan je voordeur buiten gerommel hoort, gooi je dat glaswerk naar beneden vanuit je slaapkamerraam. De inbreker schrikt dan van het gerinkel. Let er wel op dat je het glas niet op hun hoofd gooit, want dan is het dood door schuld en draai je zelf de bak in.”

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat de inbreker al door je huis loopt. Je hoort gestommel beneden en krijgt het vermoeden dat er ingebroken wordt. Wat je dan absoluut niet moet doen, is naar beneden gaan om te kijken, vertelt Barry. “Hoe geprikkeld en nieuwsgierig je ook bent, ga niet kijken. De inbreker ziet jou en voelt zich dan betrapt. En een kat in het nauw maakt rare sprongen. Sommige mensen willen naar de inbreker toe en denken met een grote mond en haantjesgedrag hem wel weg te kunnen jagen. Maar dat moet je echt niet proberen.”

Dit moet je doen als er een dief in je huis is

Wat kun je nog meer wél doen? Barry raadt aan om vanaf boven op de overloop het licht beneden aan te doen. “Er is namelijk geen enkele inbreker die betrapt wil worden. En dan roep je naar beneden: ‘Hey Henk, houd eens op met die herrie, kom eens naar boven, want ik sterf van de honger! Heb je die shoarma nou nog gehaald?’”

Dan beschuldig je de inbreker niet, die zal zich dus (nog niet) betrapt voelen. “Aan de andere kant weet de inbreker dat er zometeen een man genaamd Henk hiernaar toe komt met een zak eten. Dat is natuurlijk gewoon bluffen, maar ze schrikken wel. Je moet in ieder geval niet gaan roepen van: ‘Hey inbreker, ik maak je dood! Er zijn namelijk ook inbrekers die zeggen: Oke, kom dan!’”

Glas op de trap

De beschreven truc met het glaswerk naar beneden gooien, heeft ook nut als de inbreker al in je huis aanwezig is. “Gooi de glazen flessen naar beneden vanaf de trap. Denk je dat een inbreker dan nog naar boven komt? Nee, want er ligt overal glas. Als hij wel naar boven komt, snijdt hij zichzelf aan het glas en dan heb je gelijk zijn DNA.”

En een alarmsysteem, is dat een goed idee? Volgens Barry heb je daar niet zoveel aan. “De tijd om in te breken wordt daardoor wel verkort tot maximaal drie minuten. Zonder alarmsysteem heeft de inbreker wél alle tijd. Die kan dan zelfs rustig een boterhammetje gaan smeren en naar de wc gaan. Hij zal dan waarschijnlijk niet doortrekken, want anders word je wakker.”

Online pochen met nieuwe spullen

Let ook op met het plaatsen van dure spullen op je sociale media accounts. Sommige mensen laten trots hun nieuwe keuken zien op Facebook. Dat is niet zo’n goed idee volgens Barry. “Zo’n oven kan makkelijk 12.000 euro kosten. Met een paar schroeven halen de inbrekers die eruit en zetten het op Marktplaats. Niet opscheppen met je nieuwe spullen en vooral geen haantjesgedrag vertonen, dus.”

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden