Maud’s doel is om ervoor te zorgen dat mensen zich weer goed voelen over hoe ze eruitzien. “Dat doe ik allereerst aan de hand van welke kleuren en make-up mooi bij ze staat.
Beeld Marlinde Andersson

PREMIUM

Tips van de kleurexpert: zo ontdek je welke kleur je het beste staat

Sta je weleens voor de spiegel met het gevoel dat níks je staat? Dat kan komen door de kleuren die je (onbewust) uitkiest voor je garderobe. Wij spraken met stylist en kleurexpert Maud Janssen. Zij ziet precies welke kleuren je prachtig zullen staan.

En dat zijn niet altijd de kleuren die je tijdens het shoppen als eerste uit de rekken zou pakken.

Kleurenanalyse bij Maud Jansen

Iemand die bepaalt welke kleuren jou het beste staan, misschien denk je al snel ‘dat bepaal ik zelf wel’. En dat is natuurlijk ook zo. Veel vrouwen die bij kleurexpert Maud langskomen voor een consult zijn bang dat ze vooral ‘niks meer mogen’. “Maar ik wil vrouwen juist heel veel mogelijkheden geven,” vertelt Maud. “Vaak zijn ze dan verrast als bijvoorbeeld de kleur geel ze heel goed blijkt te staan. Eigenlijk kun je alle kleuren dragen, als het maar in de juiste schakering zit die bij je huid past. Het is mijn doel om ervoor te zorgen dat mensen zich weer goed voelen over hoe ze eruitzien. Dat doe ik allereerst aan de hand van welke kleuren kleding en make-up mooi bij ze staan.”

Het Nederlandse straatbeeld

In het Nederlandse straatbeeld - op de zomer na - ziet Maud veel grijs, donkerblauw en zwart. “Dat vind ik ergens zo zonde, omdat kleur echt blijheid kan brengen. Ik vind dat je jezelf dan tekort doet. Met weinig kleur word je al snel een beetje een grijze muis. Toch vinden veel vrouwen het lastig om meer kleur te dragen. Als ik een vrouw tijdens een consult lippenstift op laat doen, is het al snel van ‘Ik ben al blond en dan draag ik óók nog rode lippenstift. Ze zien me aankomen.’ Terwijl ik zelfs met lippenstift naar yoga ga. Ik merk dat veel vrouwen het niet durven, maar het heeft vooral te maken met gewenning. Wat mij opvalt is dat er in Nederland weinig make-up gedragen wordt. Terwijl: een goede lippenstift doét echt iets voor je gezicht.”

Zo zie je welke kleur kleding je het beste staat

Hoe kom je er eigenlijk achter welke kleuren je goed staan? Volgens Maud wil je eigenlijk dat je het gevoel hebt dat het klopt. “Je kunt vaak zelf al wel zien of je bleek wordt van een bepaalde kleur kleding. Alleen in de winkel heb je vaak tl-licht en dan is het niet altijd goed te zien. Je kunt beter kijken hoe een kleur bij je staat in het daglicht. Je kunt bijvoorbeeld een fuchsia kleur pakken en een warme koraal kleur: dat zijn twee contrasten. De ene kan je heel ‘hard’ maken als je een warm kleurentype bent. Dan krijg je bijvoorbeeld blauwe kringen onder je ogen. Als je de juiste kleur draagt, krijg je ook een veel meer egale huid. Ook wordt het oogwit een stuk witter en krijg je meer kleur op je lippen. Alle imperfecties die je hebt (zoals roodheid, rimpels of vlekjes van de zon) komen veel meer naar voren als je de ‘verkeerde’ kleuren draagt. Terwijl deze niet zullen opvallen bij de juiste kleuren. Je ziet een gezicht flets raken of vergrijzen als je als warm kleurentype een te koele kleur aantrekt. Als je een koel kleurentype bent, zal een kleur die minder goed staat je een beetje gelig en vlekkerig maken. Ik ben zelf een koel wintertype en als ik bijvoorbeeld mosgroen aantrek, word ik een beetje zoals Shrek, van die animatiefilm, haha.”

Testen wat beter staat volgens de kleurexpert

Om te zien welke tinten je beter staan, kun je een testje doen voor de spiegel. “Ga bijvoorbeeld zonder make-up in daglicht voor de spiegel staan en trek een spierwit t-shirt aan. Daarna trek je een meer crèmekleurig shirt aan. Wat is dan het verschil? Dan zie je of het spierwit je hard maakt of dat het juist fris staat en je er wat meer getint door lijkt. Houd verschillende kleuren kleding onder je kin en kijk wat het met je huid en uitstraling doet.”

Sommige vrouwen die Maud bezoeken voor een kleurenconsult zeggen vaak dat ze bepaalde kleuren gewoon mooier vinden dan andere. “Dat kan natuurlijk, maar dat betekent niet dat die jou ook echt het mooiste staan. Ik vind zelf herfstkleuren prachtig, maar die staan mij totaal niet. Sommige mensen vinden herfstkleuren een beetje oubollig, maar als je het herfsttype bént, zou het juist prachtig moeten staan,” vertelt Maud.

De vier kleurentypes: lente, zomer, herfst, winter

Even in het kort: er zijn dus vier kleurentypes. Het winter-, herfst-, lente- en het zomertype. Zomer en winter zijn allebei koel. Lente en herfst zijn wat meer warme tinten. Het wintertype heeft bijvoorbeeld hele heldere koele kleuren. “Denk aan kobaltblauw, emerald of fuchsia. Als je een zomertype bent, draag je ook koele kleuren, maar die zijn veel meer gedempt. De winterkleuren staan dan vaak net iets te schreeuwerig en hard. Bij mij als wintertype staan de zomerkleuren bijvoorbeeld juist nét iets te flets.”

Hoe zit dat met de warme types? Bij het herfsttype heb je echt de aardetinten, zoals koraal, olijfgroen of mosterdgeel. Lentekleuren zijn veel lichter en meer helder. “Over het algemeen staat roest heel mooi bij een herfsttype en bij een lentetype staat dat juist oubollig. Alsof je je oma’s gordijn aan hebt, dat idee. Andersom staan lentekleuren een beetje ‘goedkoop’ als je een herfsttype bent. Dan lijk je een beetje op een schoonmaakspons, haha. Staat de lentekleur je een beetje synthetisch? Dan ben je wellicht een herfsttype.”

Blijer met jezelf na je zestigste

Maud wil graag vrouwen aanmoedigen om zichtbaar te blijven op hun eigen manier. “Als je ouder wordt, dan word je vanzelf al wat ‘grijzer’. Zowel je haren als je huid worden wat fletser. Maar je wilt misschien niet dat mensen denken: ‘Was zij er eigenlijk wel?’ Veel vrouwen hebben in hun leven zoveel voor anderen gezorgd en daarom weinig tijd aan zichzelf besteed. Als je stopt met werken of zestig wordt, dan ben je vaak blijer met wie je bent dan toen je vijfentwintig was. Minder onzeker dan vroeger. Sommige vrouwen zeggen: ‘had ik nu nog maar dat figuurtje van vroeger, dan zou ik veel meer durven dragen.’ Daarbij ga ik niet mijn mening opleggen over wat een ander zou moeten dragen. Ik kijk liever met de vrouwen waar zij zich lekker bij voelen op elke leeftijd. Bij de één is dat een felrode jurk en bij de ander niet. Ik kan honderd adviezen geven over wat je goed zou staan, maar het gaat er natuurlijk vooral om dat je iets draagt waar je jezelf mooi in voelt.”

Wil je ook voor een kleurenconsult langskomen bij Maud? Dat kan hier.

Saskia WinkensMarlinde Andersson

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden