Tips & Tricks

Zo krijg je zweetluchtjes makkelijk uit je kleding

zweetluchtjes-kleding-verwijderen.jpg

Zelfs als je kleding hebt gewassen, kan er soms nog een (zweet)luchtje aan zitten. Hoe reken je voorgoed af met nare zweetluchtjes?

Zweetluchtjes worden veroorzaakt door melkzuurbacteriën die pas ná het transpireren gaan ruiken. Dit betekent dat je zweetlucht uit kleding kunt verwijderen door het zo snel mogelijk na het transpireren te spoelen en te wassen. Laat het vooral niet een tijdje in de wasmand liggen, want dan geef je de stinkbacteriën alle tijd om hun werk te doen! Daarnaast wordt het moeilijker om de zweetvlekken te verwijderen.

Lees ook
Dit zijn de 10 belangrijkste oorzaken van nachtelijk zweten

Drie effectieve oplossingen

Ben je toch te laat? Deze huis-tuin-en keukenmiddeltjes verslaan elk wasmiddel en alle zweetluchtjes!

1. Soda
Laat het kledingstuk eerst minimaal een uurtje weken in sodawater en was het daarna gewoon in de wasmachine. Pas wel op met gekleurde was; soda kan de kleur aantasten, dus deze was kun je beter niet langer dan een uur laten staan. De witte was kun je makkelijk een nacht laten inweken. Wol en zijde moet je ook nooit met soda behandelen.

2. Azijn
Week het kledingstuk in een emmer (keuken)azijn voordat je het wast, minimaal een uurtje, het liefst een hele nacht. Het is belangrijk dat de kleding is doordrenkt met de azijn. Wassen en weg zijn de geurtjes!

3. Dettol
Leg je kleding in een mengsel van één derde Dettol en twee derde water, laat dit één tot drie uur staan en was het daarna gewoon in de wasmachine. Zelfs de gele zweetplekken zouden ermee als sneeuw voor de zon verdwijnen. Test voor de zekerheid wel even of de kleding niet verkleurt.

Wie haast heeft, kan ook een klein laagje Dettol in een wasbolletje met wat water in de wasmachine doen. Wasmiddel in het wasbakje en gewoon wassen als altijd. Zou volgens veel mensen ook super helpen. Je kunt ook wat Dettol mengen met water en dit met een plantenspuit in de oksels van de kleding spuiten. Avondje laten intrekken, wassen en je truitje is weer okselfris.

Artikelen en video’s van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Beeld | iStock

Ook interessant