Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Handig: zó krijg je de bubbels weer terug in je champagne

champagne-bubbels-terug.jpg

Traditiegetrouw sluiten we het jaar af met een glas champagne. Hartstikke lekker, maar als je de fles al een aantal uren daarvoor hebt geopend, dan is de kans groot dat de meeste bubbels al zijn verdwenen. Zonde. Maar je hoeft de champagne niet door de gootsteen te gieten omdat de bubbels weg zijn. Integendeel, met een heel simpel trucje krijg je de bubbels weer terug in je champagne.

Het enige dat je nodig hebt om de feestelijke drank nieuw leven inblazen? Een rozijntje.

Bubbels terug in de champagne

Het trucje klinkt raar, maar het werkt echt. Zodra je een rozijn in je glas of geopende fles laat vallen, zal de drank direct beginnen te sissen en zie je de bubbels terugkomen. Dit komt doordat de overgebleven koolstofdioxide van de champagne zich vastklampt aan de ribbels van de rozijn. Die koolstofdioxide komt vervolgens terecht in de champagne en dat stimuleert het bruisen, waardoor het lijkt alsof je de fles nét hebt opengetrokken.

Lees ook: Feit of fabel: champagne en andere bubbels smaken anders in een plastic glas

Niet alleen bij champagne

Heb je prosecco, sprankelwijn of cava in huis gehaald? Ook voor deze bruisende drankjes zou de truc met een rozijntje perfect werken.

Knalgevaar

Gaat de fles met de jaarwisseling niet helemaal op? Sluit de fles dan nooit af met een kurk of dop als er nog rozijnen inzitten. Hierdoor kan de hoeveelheid koolzuur zo ver opbouwen dat de fles uit elkaar knalt. En dat is waarschijnlijk niet de knallende start van het nieuwe jaar waar je op hoopt.

Fles bubbels bewaren

Een geopende fles bubbels kun je gemiddeld maximaal drie tot vijf dagen bewaren. Heb je nog een dichte fles bubbels over? Die kun je in de koelkast maximaal drie tot vier dagen bewaren. Daarna kan de kurk steeds verder uitdrogen, waardoor er meer ruimte tussen de kurk en de fles komt. Hierdoor kan de drank sneller oxideren, waardoor de champagne de aroma’s en bubbels verliest. Je kunt gesloten flessen bubbels daarom het beste op een droge, koele en donkere plek bewaren tot de volgende feestelijke gelegenheid.

Bron | thekitchn.com
Beeld | iStock

Zin om lekker te lezen tijdens de feestdagen? Het Margriet Winterboek ligt nu in de winkel! In deze Margriet Extra lees je onder andere over de leukste wintertradities en 18x de mooiste, magische lichtroutes. Ook vind je in het Winterboek warme recepten voor op de koude winterdagen en natuurlijk pagina’s vol winterplezier. Haal ‘m snel in de winkel of bestel online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant