Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Zo ga je veilig om met social media tijdens je vakantie

social-media-vakantie.jpg

In je enthousiasme deel je de foto van je ticket naar de tropen het liefst direct op Facebook. Het is echter verstandig om terughoudend te zijn in het delen van je vakantiepret op social media; inbrekers kunnen immers ook toegang krijgen tot die informatie. Hoe ga je veilig om met social media tijdens je vakantie?

We geven een aantal tips.

Feest voor inbrekers

Vroeger gebruikten inbrekers overlijdensadvertenties of huwelijksaankondigingen in de krant om erachter te komen welke huizen in de buurt hoogstwaarschijnlijk tijdelijk onbewoond waren. Nu hebben ze het een stuk makkelijker: ze hoeven enkel social media te openen om erachter te komen wie thuis is en wie niet. Als jij een foto plaatst bij het koffietentje om de hoek, maar ook als je deelt dat je lekker op het strand in Spanje ligt. Dat laatste is een feest voor inbrekers. Als mensen met slechte bedoelingen kunnen zien dat jij voorlopig niet thuiskomt, hoeven ze maar even te Googelen of een locatiedienst in te schakelen om achter je adres te komen. Wees daarom voorzichtig met wat je wel en niet op social media zet tijdens jouw vakantie.

Lees ook:
Meer e-bikes gestolen: zo voorkom je (hopelijk) dat die van jou de volgende is

Tips voor veilig socialmediagebruik tijdens je vakantie

  1. Schakel de mogelijkheid om een locatie bij een bericht of foto aan te geven uit. Inbrekers zien zo in een oogopslag dat je niet thuis bent.
  2. Bedenk voordat je iets op social media deelt – zoals nieuw aangeschafte, waardevolle spullen – of je dat echt wel aan iedereen wilt laten zien. Beperk sommige informatie liever tot goede vrienden en familie.
  3. Bekijk je onlineberichten eens alsof je een vreemde bent. Kun je uit de gedeelde gegevens precies opmaken waar je woont? Wis dan de berichten waaruit dit duidelijk wordt.
  4. Post geen foto’s van tickets of vertrek- en aankomstdata op social media. Dieven weten op die manier precies wanneer ze hun slag kunnen slaan.
  5. Wacht met het plaatsen van je vakantiekiekjes tot wanneer je thuis bent. Een kiekje van je uitzicht op een tropisch strand is al genoeg om inbrekers te triggeren, omdat ze weten dat je niet thuis bent.
  6. Deel nergens je adres en haal het uit openbare telefoongidsen.
  7. Je kunt automatische berichten inplannen wanneer je weg bent, zodat het lijkt alsof je thuis bent. Of plaats zo nu en dan een oude foto die je thuis hebt gemaakt.
  8. Let ook op wat je in je out-of-office emailbericht zet. Zet hier niet in hoe lang je weg bent en waar naartoe. Niet alleen collega’s krijgen dat bericht te zien, maar iederéén die jou een mailtje stuurt.
  9. Speur al jouw social media accounts eens door en ga na wat je allemaal deelt wat betreft locatie.
  10. Maak het inbrekers zo lastig mogelijk door je huis inbraak-proof te maken. Stel een alarm in, gebruik goede sloten en plak een bordje ‘pas op, hond’ op de deur.

Bron | Distinctive Doors
Beeld | iStock

Ook interessant