Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Zit jij in veel groepsapps? Voorkom stress met deze tips

vrouw-smartphone.jpg

Zit jij in veel groepsapps? Grote kans dat je dan veel stress ervaart, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. Want hoe meer groepsapps, hoe groter de stress.

Al die groepjes op WhatsApp kunnen hartstikke handig zijn, maar ze vormen ook een bron van stress, zo meldt het Vlaamse tijdschrift Knack. In München is in samenwerking met jongeren onderzoek gedaan. De jongeren, die zo ongeveer opgroeiden met apps, klaagden over de stress die ze ervoeren wanneer ze veel appjes en pushmeldingen binnenkregen, zo meldt dagblad Metro. “We ontdekten dat zogenaamde pushberichten, die op het beginscherm van je smartphone verschijnen, funest kunnen zijn voor het welbevinden,” vertelt Sarah Diefenbach, professor psychologie aan de Ludwig-Maximilians-Universität in München. De onderzoekers vroegen de deelnemers om twee weken lang de pushberichten uit te zetten. Het resultaat? Een opvallende daling van stress. “Al bleek het ook een nadeel te hebben: hun omgeving reageerde vaak boos omdat ze niet snel genoeg meer reageerden op berichten.”

Angst voor sociale isolatie

Hoe meer groepsapps je hebt, hoe meer stress je ervaart, zo ontdekte onderzoeker Diefenbach. Angst voor sociale isolatie speelt een rol. Oftewel, je blijft lid van appgroepjes, omdat je bang bent anderen te kwetsen als je een groep verlaat. Het resultaat? Een groepsapp met leden, maar op het einde maar enkele actieve leden. Daarnaast zorgen de leesbevestigingen voor onrust. Zo kan de zender zien dat zijn bericht gelezen is, maar dat de ander niet antwoordt. De zender kan ongeduldig of zelfs boos worden. Hierdoor voelt de ontvanger druk om snel te reageren. “Het probleem is dat er nog maar weinig consensus is over digitale communicatie. De een vindt dat je meteen moet antwoorden, net als in een ‘gewoon gesprek’. Terwijl de ander zo’n WhatsApp-bericht eerder als een mail beschouwt, die je ook na een paar uur kunt beantwoorden,” zo laat Diefenbach weten.

Gouden tip

Hoe kun je dat nou goed met elkaar afstemmen? Praat erover met je vrienden en familie, zo adviseert de onderzoeker. Ook geeft ze een gouden tip: schakel de leesbevestigingen uit.

Etiquette voor groepsapps

Wat ook kan helpen is om onderstaande etiquette toe te passen, zo blijft het voor iedereen leuk. Deze regels zijn vorig jaar in Margriet verschenen.

  1. Gebruik de groepsapp waarvoor-ie is aangemaakt. Dus gooi geen berichten over de cijfers van je kinderen in de dienstroosterapp van je werk.
  2. Gebruik de groepsapp niet voor privégesprekken. Wil je met iemand je vakantieplannen of zieke kat bespreken, kies dan voor een één-op-ééngesprek.
  3. Vraag jezelf af voordat je een appje stuurt: is dit noodzakelijk? Heb je bijvoorbeeld via de groepsapp een afspraak voor een etentje gemaakt, dan is het niet nodig dat je daarna appt ‘Zin in’, vergezeld door een emoji van een tangodanseres en een glas wijn. Voor dat je het weet heb je twaalf appjes ontvangen van groepsleden die er ook zin in hebben.
  4. Doe rustig aan met de emoji. In een werkappgroep kun je ze zelfs het best vermijden. Je baas begrijpt misschien de emoji van de lachende drol niet. En is het echt nodig om elk grapje te voorzien van een smiley die tranen in de ogen heeft van het lachen?
  5. Voorkom dat je groepsleden een scrollduim krijgen en verzend een lang bericht in één app. Dat is ook nog eens lekker overzichtelijk.
  6. Een groepsapp is geen plek om een emotionele bom te laten vallen.
  7. Wil je de groep verlaten? Doe dat dan niet bruusk, maar app eerst een afscheidszinnetje. Bijvoorbeeld: ‘Leuk dat we een afspraak hebben. Tot de 16de!’

Bronnen | Metro, Knack
Foto | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant