Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Zelf vlierbloesemsiroop maken? Zo doe je dat

zelf-vlierbloesemsiroop-maken-zo-makkelijk-is-dat.jpg

De vlierbloesemstruiken staan rond deze tijd van het jaar weer vol in bloei. De witte bloemetjes zien er niet alleen mooi uit, je kunt er zelf ook heerlijke vlierbloesemsiroop mee maken. Tijd om te plukken dus. 

Zo maak je van je vlierbloesem een siroop. 

Vlierbloesem plukken 

Staat je vlierbloesem flink in bloei? Dan is het tijd om te plukken. Dit kun je het beste op een droge dag doen en het liefst al in de ochtend. Je hebt ongeveer 150 gram aan vlierbloesem nodig om hier siroop van te maken. Je hoeft dus niet meteen je hele struik kaal te plukken, en zo hou je ook nog wat over voor bijvoorbeeld vogeltjes, bijen en vlinders in de tuin. Pluk alleen de bloemetjes die al helemaal uit zijn gekomen, en schud je bosje nog even goed af zodat je geen insecten meeneemt. De takjes hoef je niet mee te plukken, het gaat alleen om de bloemen van de vlierbloesem. 

Vlierbloesemsiroop maken

Wanneer je een mooi boeketje hebt verzameld is het tijd om hier zelf vlierbloesemsiroop van te maken. Dit doe je door alle vlierbloesem zonder steeltjes in een pan doen. Hier giet je ongeveer één liter water bij, zodat alle vlierbloesem onder water staat. Pas op dat je niet te veel water toevoegt, want dan gaat de smaak verloren. Laat de pan met water en vlierbloesem vervolgens afgesloten met een deksel op een koele plek een hele dag trekken. Daarna kun je met een vergiet je mengsel filteren. Herhaal dit proces tot je een heldere vloeistof overhoudt. 

Lees ook: Zo maak je deze zomerse cocktail met rabarber en gin

Citroenzuur en suiker toevoegen

Hierna is het tijd om de vloeistof tot een siroop te maken. Zet je pan met de transparante vloeistof op het middelhoog vuur en voeg vervolgens eerst suiker toe. Als dit helemaal is opgelost, kun je een beetje citroenzuur toevoegen. Je hebt voor 100 gram ongeveer één kilo suiker nodig en 20 gram citroenzuur. Zorg dat je mengsel niet gaat koken. Als ook je citroenzuur volledig is opgelost, is je zelfgemaakte vlierbloesemsiroop klaar. Je kunt in plaats van los citroenzuur ook een paar citroenschijfjes in de pan doen en deze vervolgens naar smaak weer verwijderen. Giet je vlierbloesemsiroop in een flesje dat je goed kunt afsluiten en bewaar ‘m vervolgens in de koelkast om er zo lang mogelijk van te kunnen genieten. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Eigen Huis & Tuin
Beeld | iStock

Er ligt een nieuwe Margriet in de schappen! Met héél veel tips om je lijf in topvorm te houden en nog veel meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant