Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Dit is de beste manier om je yogamat schoon te maken (en zo vaak zou je dat moeten doen)

dit-is-de-beste-manier-om-je-yogamat-schoon-te-maken.png

Bij yoga sta je meestal met blote voeten op de yogamat. Dat is niet altijd een fijne gedachte – vooral als je een mat met de rest van de yogaschool deelt. Maar ook als je thuis aan de slag gaat, zou je ‘m best wat vaker mogen boenen. Gelukkig is het geen ingewikkelde klus om je yogamat schoon te maken.

Met deze handige truc sta jij binnen een minuut weer op de mat.

Een yogamat zit vol met bacteriën

Of je ‘m nu uitrolt in de sportschool of gewoon thuis: de yogamat heeft veel te verduren. Je moet je yin yoga erop uitoefenen en net als je sportkleding, is je mat ook een goede plek voor bacteriën. Zoals de bacterie Propionibacterium aces, waarmee je huid en talgklieren aangetast kunnen worden. Wanneer je er langer plezier van wilt hebben, is het dus belangrijk dat je je mat goed onderhoudt.

Zo vaak zou je je yogamat schoon moeten maken

Het beste is natuurlijk om na elke sportsessie je mat even schoon te maken. Toch snappen we dat je – zeker bij een rustig yogalesje – die behoefte niet voelt. In dit geval is je yogamat één keer per week schoonmaken ook voldoende. Gebruik je de mat voor een intensieve work-out? Dan is het aan te raden om ‘m toch vaker even af te nemen. Houd hierbij de regel aan dat hoe meer inspanning je levert, hoe vaker je ‘m moet schoonmaken. Gelukkig is het schoonmaken geen lastige klus. En de oplossing heb je waarschijnlijk al in je keukenkastje staan.

Zo krijg je een yogamat schoon

Je wonderelixer bestaat uit drie ingrediënten: een citroen, soda en een schone spons of doek waarmee je over de yogamat gaat. Volg vervolgens dit stappenplan:

  1. Doe een theelepel met soda en citroensap in een kleine kom. Je kunt de citroen persen, maar kant-en-klaar citroensap werkt ook goed.
  2. Vul de kom verder met water en roer alles door elkaar.
  3. Dip de spons of het doek in het goedje en ga ermee over de mat heen.
  4. Maak de mat schoon met een natte doek.
  5. Vergeet de andere kant niet! Deze wordt namelijk vaak vergeten en is net zo belangrijk als de kant waar je op staat.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Het drogen van de yogamat

Om de mat goed te drogen, leg je hem languit op een handdoek. Rol deze vervolgens in elkaar waardoor de handdoek in de yogamat zit. Rol de handdoek er daarna weer uit en hang de yogamat op om aan de lucht te drogen. Aan de zon drogen is niet handig, want hierdoor kan de yogamat beschadigd worden. Het rubber kan namelijk gaan smelten en hierdoor heb je sneller de kans dat de mat kapot scheurt.

Citroen desinfecteert de yogamat

Na het drogen is de yogamat weer klaar voor gebruik en vrij van bacteriën. Citroensap is namelijk een natuurlijk product dat desinfecteert en ervoor zorgt dat de mat weer schoon ruikt. Het is daarom niet voor niets een milieuvriendelijk schoonmaakproduct. De soda zorgt ervoor dat hardnekkige vlekken makkelijk van de mat gescrubd worden.

Kun je wel een nieuwe yogamat gebruiken? Dit is een van de bestverkochte op Bol.com:

Bron | PureWow, Metronieuws, Yogi Surprise, Freedom Genesis, VIVA
Beeld | iStock

Ook interessant