Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Déze 4 woorden mag je in een sollicitatiegesprek nooit gebruiken

woorden-in-sollicitatiegesprek-niet-gebruiken.jpg

Sollicitatiegesprekken zijn zenuwslopend. Je probeert professioneel en zelfverzekerd over te komen, terwijl je het eigenlijk in je broek doet en koortsachtig alle dingen probeert te onthouden die je wil vragen en zeggen. We willen het je niet nog lastiger maken, maar er zijn vier (onschuldig lijkende) woorden die je beter niét kunt zeggen tijdens een sollicitatiegesprek.

De grootste boosdoener? Het woord ‘we’.

Niet in we-vorm praten

Het lijkt zo nietszeggend, maar wanneer je je taken bij je huidige of vorige baan omschrijft, zou je nooit in we-vorm mogen praten. Het klinkt misschien alsof je een goede teamspeler bent, maar het komt op werkgevers heel anders over. Het lijkt alsof je geen verantwoordelijkheid neemt en moeilijk kunt uitleggen wat jóuw taak precies was.

Verantwoordelijkheid nemen

Wat je dan wel moet zeggen? ‘Ik’. Dus niet: ‘wij waren verantwoordelijk voor het verbinden van de klant met zijn doelgroep’, maar ‘ik was verantwoordelijk voor het verbinden van de klant met zijn doelgroep’. Je nieuwe, potentiële werkgever wil weten wat jíj hebt gedaan, en niet wat je hele afdeling heeft gedaan. Neem verantwoordelijkheid voor je taken en leg duidelijk uit waar jouw ervaring ligt.

Verboden woorden tijdens sollicitatiegesprek

Naast het woordje ‘we’, zijn er nog drie andere woorden die onschuldig lijken, maar tijdens een sollicitatiegesprek verkeerd kunnen overkomen. Déze woorden kun je ook beter vermijden:

  • Workaholic of perfectionist: veel mensen gebruiken deze woorden als antwoord op de vraag wat hun zwakke punten zijn. Naast dat het gewoon niet erg origineel is, kan het ook overkomen alsof je niet durft toe te geven dat je zwakke punten hebt (en iedereen heeft ze nu eenmaal). Je kunt beter een zwak punt noemen waar je aan wilt en kunt werken, zoals bijvoorbeeld je presentatievaardigheden.
  • Uitdaging: het is zo makkelijk om te zeggen dat je van een uitdaging houdt, en deze opmerking valt dan ook vaak tijdens een sollicitatiegesprek. Maar weet je ook wat voor soort uitdagingen je daarmee bedoelt, hoe je ze zou oplossen, en wat voor eerdere ervaringen met uitdagingen je hebt? Gebruik het woord pas als je het ook kunt onderbouwen.
  • Natuurlijk: betrap jij jezelf er wel eens op dit woord iets te vaak te gebruiken? ‘Het is natuurlijk zo dat…’ Zulke opmerkingen komen over alsof je makkelijk aannames maakt en niet verder kijkt dan je neus lang is. Bovendien kun je er nooit van uitgaan dat je gesprekspartner ook op de hoogte is van het feit. Je laat beter zien wie je bent als je dingen goed en duidelijk uitlegt.

Goed voorbereid

Natuurlijk betekent het niet dat je de baan niet krijgt wanneer je deze woorden wél gebruikt. Maar het kan geen kwaad om je ook bewust te zijn van de manier waarop je dingen zegt, naast je outfit of lichaamstaal. Je kunt beter té goed voorbereid zijn, dan niet genoeg.

Bron | Seek.com
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant