Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Wijnglazen schoonmaken? Gebruik deze zes tips

wijnglazen-schoonmaken.jpg

Wijnen, wijnen, wijnen. We zijn er dol op. Op die vieze glazen na het borrelen alleen iets minder. Van de beste vaatwas-strategie tot de ultieme droogtechniek: gebruik voortaan deze zes handige tips voor het schoonmaken van je wijnglazen. En vergeet jezelf na het poetsen natuurlijk te trakteren op… een wijntje. 

Zo houd je je wijnglazen het langste mooi. 

Wijnglazen schoonmaken 

Je kunt je wijnglazen schoonmaken door ze altijd met de hand te wassen. Maar dit klusje kun je ook in alle veiligheid uit besteden aan de vaatwasser. Daarvoor is het wel belangrijk om je glazen in hun eentje een rondje door de vaatwasser te sturen. Dus ander servies en keukengerei laat je even een beurt wachten. Hierdoor verklein je de kans dat je glazen tegen andere dingen aanstoten en breken of beschadigen. Je kunt daarnaast het beste een speciaal vaatwastablet voor glas gebruiken, zodat je glazen extra glanzen. Zet je glazen altijd in het bovenste rek van de vaatwasser, het liefst in de glazenhouders die de meeste vaatwassers hebben. Hierdoor blijven ze het beste op hun plek. 

Met de hand wassen

Wil je je glazen toch liever met de hand afwassen? Pak de wijnglazen dan nooit met twee handen vast bij het schoonmaken. Hierdoor kan er namelijk te veel druk op de steel komen te staan, waardoor ‘ie kan breken. Focus tijdens het poetsen vooral op de buitenkant van het glas en de rand. Hier zitten de meeste vetvlekken en viezigheid. De binnenkant van je wijnglazen kun je het beste schoonmaken door een beetje afwasmiddel en warm water in de glazen te gieten en dit vervolgens even rond te walsen en af te spoelen. Laat de afwasborstel dus achterwegen, dan voorkom je de kans dat het glas breekt. 

Gebruik een doek in plaats van spons

Je kunt de spons tijdens het schoonmaken van je wijnglazen het beste inruilen voor een zachte schone doek. Een spons kan het glas namelijk beschadigen. Maak je doek nat met warm water en een druppeltje afwasmiddel en poets vervolgens voorzichtig over de glazen. 

Lees ook: Zo verwijder je krassen uit een glas

Afdrogen niet afdruipen 

Ben je klaar met het afwassen van je glazen? Laat ze dan niet ondersteboven afdruipen op een metalen of houten rek. Hierdoor kun je watervlekken op je glazen krijgen en kunnen de randen beschadigen. Je kunt de wijnglazen het beste meteen afdrogen. Wil je ze toch eerst laten afdruipen? Zet je glazen dan op een theedoek. 

De juiste droogtechniek

Zonde als je na het schoonmaken van de wijnglazen ze tijdens het drogen weer voorziet van nieuwe vingerafdrukken. Gebruik daarom altijd twee doeken. Je kunt hiervoor het beste een microvezeldoek gebruiken in plaats van een theedoek om strepen en pluisjes op het glas te voorkomen. Gebruik één doek om het glas vast te houden, en de ander om ‘m droog te maken. Je kunt je glas ook eerst even boven kokend water houden, hierdoor krijgt ‘ie extra glans tijdens het drogen.

Opbergen

Als je wijnglazen weer helemaal schoon zijn, is de juiste opbergtechniek nog belangrijk. Het is natuurlijk jammer als je schone glazen ergens staan te verstoffen of vies worden. Daarom kun je ze het beste in een gesloten kast buiten de buurt van de keuken bewaren. Zo is de kans op stof niet alleen kleiner, maar kunnen de glazen ook geen kookluchtjes opvangen. Dat kan namelijk de aroma van de wijn verstoren. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.    

Bron | Roomed
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant