Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Waterkoker ontkalken? Zo pak je dat aan

waterkoker-ontkalken-zo-pak-je-dat-aan.jpg

Heb je last van witte stukjes kalk in je thee? Niet jouw cup of tea, toch? Waarschijnlijk is het tijd om je waterkoker te ontkalken. Maar hoe pak je dat aan?

Wij leggen het je stap voor stap uit.

Is kalkaanslag in je waterkoker schadelijk?

Vooral als je woont in een gebied met hard water is het belangrijk om je waterkoker regelmatig te ontkalken. De kalkaanslag gaat met name op de ijzeren onderdelen van het elektrsiche apparaat zitten. Deze ijzeren onderdelen worden heet en zorgen ervoor dat jouw water gaat koken. Wanneer ze bedekt zijn met een laag kalk, kunnen er kleine stukjes kalk in het water terechtkomen. Gelukkig zijn deze kleine hoeveelheden niet schadelijk voor je gezondheid, maar erg prettig is het niet.

Voor je waterkoker zelf is dat een ander verhaal. De kalkaanslag kan je waterkoker aantasten, waardoor hij eerder kapot kan gaan. Daarnaast zorgt de kalkaanslag ervoor dat het langer duurt voordat het water kookt. Wanneer je waterkoker vol zit met kalk, kan hij wel tot tien procent meer energie verbruiken dan normaal. Erg zonde van je geld dus, zéker met de hoge energieprijzen van nu.

Lees ook:
Wit of vlekkerig laagje op je thee? Dit kan de oorzaak zijn

Zo ontkalk je de waterkoker

Gelukkig hoeft het helemaal niet moeilijk te zijn om je waterkoker te redden van de kalkaanslag. Waarschijnlijk heb je één van de volgende producten wel in huis, dus is het klusje zo gepiept. Het enige dat je nodig hebt is citroensap of azijn. Het zuur tast de kalkaanslag aan, waardoor het makkelijk uit je waterkoker verdwijnt.

  1. Vul de waterkoker bijna helemaal met water en voeg daar een flinke scheut azijn of citroensap aan toe.
  2. Als je waterkoker een kalkfilter heeft kun je die eruit halen en schoonspoelen.
  3. Zet de waterkoker aan en laat het water koken.
  4. Laat het water na het koken een kwartier staan.
  5. Giet de waterkoker daarna leeg en kijk of alle kalk verwijderd is. Zo niet, dan kun je de vorige stappen herhalen.
  6. Tot slot is het belangrijk om de waterkoker goed uit te spoelen, om een vieze smaak aan het water tegen te gaan.
  7. Droog hem daarna af met een theedoek

Hoe voorkom je kalkaanslag?

Het liefst wil je natuurlijk voorkomen dat je waterkoker binnen no time weer vol zit met kalk. Gelukkig is daar een handige tip voor: stop een paar, goed schoongemaakte schelpen in de waterkoker. De kalk zal zich vanaf nu niet meer hechten aan de binnenkant van de waterkoker, maar aan de schelpen. Zolang de schelpen erin zitten hoef je de waterkoker niet steeds opnieuw te ontkalken. Het is wel belangrijk om de schelpen elke drie maanden te vervangen voor nieuwe exemplaren.

Bron | Coolblue.nl, suusmaaktschoon.nl
Beeld | Getty Images

M50 Cover HR JPG

Margriet 50 ligt in de winkels! Met daarin een heel scala aan surprise ideeën en DIY adventkalenders voor de naderende feestmaand, een groot interview met presentatrice Irene Moors, de leukste tips voor een dagje shoppen in Dordrecht, de lekkerste Thanksgiving-recepten en nog veel meer. Haal ‘m snel in huis of bestel deze Margriet online zonder verzendkosten.

Ook interessant