Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Weet jij wat je moet doen wanneer jij of iemand anders stikt? 4 tips

stikt.jpg

Het kan op de meest onverwachte momenten gebeuren. Je bent lekker aan het eten, slikt ineens verkeerd, en er belandt iets in je luchtpijp. Maar weet jij wat je moet doen wanneer jij of iemand in je buurt stikt?

Vooral als je alleen bent wanneer je stikt is het een gevaarlijke situatie.

Jezelf redden

Wanneer je stikt, blokkeert iets je luchtpijp waardoor je niet meer kunt ademen. De bedoeling is om het voorwerp dat de luchtpijp blokkeert eruit te laten schieten, door de lucht in je longen naar boven te verplaatsen. Wanneer je alleen bent, is dit echter erg lastig. EHBO-instructeur Hans Agterberg vertelt aan EditieNL: “Je zou kunnen proberen om je ergens op te laten vallen, bijvoorbeeld op de leuning van een stoel. Die moet dan precies onder je borstbeen belanden, onder de ribbenboog.”

Iemand anders helpen

Toch heb je een betere kans van slagen wanneer je de aandacht van iemand in de buurt kunt trekken, vooral omdat je zelf ook geen 112 kunt bellen wanneer je stikt. Is er iemand in je omgeving die zich verslikt heeft? Kijk dan eerst hoe zwaar de verslikking is. Als iemand nog kan hoesten, kan hij of zij ook nog ademen. Probeer daarom eerst altijd iemand aan te zetten tot hoesten.

EHBO verlenen

Lukt dit niet, dan kun je de ‘vijf om vijf’-techniek toepassen. Je wisselt dan af tussen klappen op de rug en buikstoten (de heimlichgreep). Laat het slachtoffer rechtop staan en iets vooroverbuigen. Geef hem vijf klappen tussen de schouders. Vervolgens ga je achter het slachtoffer staan en plaats je een vuist tussen de navel en het borstbeen. Met je andere hand pak je je vuist vast, en maak je een duwende, opwaartse beweging. Zo druk je tegen de onderkant van de longen aan en wordt de lucht naar boven geduwd. Doe dit ook vijf keer, en blijf dit afwisselen tot het verslikte voorwerp eruit komt.

Hulpdiensten inschakelen

Het is belangrijk dat tegelijkertijd de hulpdiensten worden ingeschakeld, als er nog iemand in de buurt is. Mocht het slachtoffer bewusteloos raken door een gebrek aan zuurstof, dan moet er worden overgegaan op reanimatie. Hoe sneller de hulpdiensten dan ter plekke zijn, hoe beter. Je kunt namelijk met het verlenen van EHBO ook schade aanrichten.

Bron | RTL Nieuws
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant