Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Opvallende wastips voor mensen met een gevoelige huid (waar je vast nog niet aan had gedacht)

wastips-gevoelige-huid.jpg

Heb jij een gevoelige huid? Dan kunnen de kleinste dingen vaak al tot een irritatie leiden. Waarschijnlijk weet je dan wel dat sommige wasmiddelen en wasverzachters een reactie kunnen veroorzaken. Maar de onderstaande wastips bij een gevoelige huid zijn je misschien minder bekend. 

Van azijn tot vochtige doekjes: zo voorkom je huidirritatie.

Wastips voor een gevoelige huid 

Voordat we een paar wastips delen die je misschien nog niet kende beginnen we nog even met de basisregel: gebruik bij een gevoelige huid altijd hypoallergene wasproducten. Deze bevatten geen parfum en kleurstoffen, waardoor de kans op een irritatie het kleinste is.

Vloeibare producten

Als je last hebt van een gevoelige huid kun je het beste vloeibare producten gebruiken, in plaats van poeder producten. Dat komt omdat vloeibare producten vaak minder zeepresten achterlaten dan waspoeder

De juiste hoeveelheid was in de trommel

Zeker bij een gevoelige huid is het belangrijk om de juiste hoeveelheid was in de trommel te gooien. Zorg dat je wasmachine niet te vol en niet te leeg is, zodat het wasmiddel helemaal op kan lossen en er geen resten achterblijven op de stof. Als de trommel te vol zit, dan kan de was moeilijker schoon spoelen, en als ‘ie te leeg is kunnen er sneller zeepresten achterblijven. 

Pas vooral op dat je niet te veel wasmiddel toevoegt en houd altijd de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking aan. Zelfs bij hypoallergene wasproducten kan een teveel aan wasmiddel nog tot een reactie leiden. 

Extra spoelen 

Zit de functie ‘extra spoelen’ of ‘extra water’ op je wasmachine? Maak hier dan vooral gebruik van als je een gevoelige huid hebt. Hiermee spoel je de eventuele achtergebleven zeepresten weg. Ben je toch uitgeschoten met je wasmiddel? Dan kan het soms zelfs nodig zijn om twee keer extra te spoelen. 

Lees ook: Muffe geur aan je was? Met déze tips voorkom je dit

Gebruik azijn 

Veel mensen met een gevoelige huid kunnen niet goed tegen wasverzachter. Dat hoeft gelukkig niet te betekenen dat je vanaf nu alleen nog maar kleding aan kunt waarvan de stof stijf aanvoelt. Een goede vervanger voor wasverzachter is namelijk azijn. Dit heeft dezelfde werking, maar laat geen geur achter én irriteert de huid niet. 

Geen droogtrommeldoekjes

Ook de droogtrommeldoekjes kun je het beste links laten liggen. Daar zit vaak parfum in waardoor je was niet alleen zacht en fris uit de droger komt, maar ook met een lekkere geur. En die geurstoffen kunnen juist weer een reactie veroorzaken. 

Handschoen aan 

Het klinkt misschien een beetje suf, maar als je de was gaat doen kun je het beste handschoentjes aantrekken. Niet alleen als je het wasmiddel erbij pakt, maar ook als je de vuile was in de trommel doet. Hier kunnen namelijk allerlei allergenen en vuil op zitten, die een reactie veroorzaken. Zeker bij een handwas is het verstandig om handschoenen aan te doen. Laat daarbij het wasmiddel goed oplossen en spoel de kleding extra goed uit om irritatie aan je huid te voorkomen. 

Was nieuwe spullen

Van nieuw beddengoed tot nieuwe kleding: als je last hebt van een gevoelige huid is een van de beste wastips om de stof eerst te wassen. Hiermee verwijder je eventuele allergenen, vuil, chemische stoffen, textielverf en bacteriën die hier nog op kunnen zitten. Zeker als je zweet en de nieuwe stof hiermee in aanraking komt, kunnen bepaalde onderdelen uit het textiel op je huid terecht komen en irriteren.

Apart wassen en opbergen

Als jij de enige bent in het huishouden met een gevoelige huid, dan kan het helpen om een aparte wasmand aan te schaffen en een aparte was te draaien voor jouw spullen. Zo voorkom je eventuele ‘kruisbestuiving’ met parfums of producten die bij jou een irritatie kunnen veroorzaken. Het kan zelfs verstandig zijn om je kleren in een aparte kast te bewaren dan die van je partner als je extreem gevoelig bent.

Een vochtig doekje in de trommel

Ben je vooral gevoelig voor dierenharen? Voeg dan een antibacterieel en geurloos vochtig doekje aan je was toe. Hierdoor verliezen de haren de statische werking, waardoor ze makkelijker loslaten van je kleding. Ook andere pluisjes laten hierdoor makkelijker los. Zo komt je was er een stuk schoner uit, waardoor de kans op een allergische reactie kleiner is. Meer tips tegen dierenharen? Die vind je hier

Een anti-allergie programma 

Mochten alle tips niet baten en je toevallig een nieuwe wasmachine nodig hebben, kijk dan eens naar een variant met een anti-allergie programma. Deze doet meer spoelbeurten en wast langer op een constante temperatuur, waardoor allergenen beter uit je beddengoed en kleding verdwijnen. 

Bron | Apartment Therapy, Bright Side, Bosch, Coolblue
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant