Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Zo vaak moet je je wasmachine schoonmaken (ja, echt)

young-woman-doing-laundry.jpg

Zelfs een wasmachine kan vies worden. Je machine geregeld even schoonmaken voorkomt volgens huishoudexperts dat-ie gaat stinken of zelfs kapotgaat. Maar: hoe vaak zou je dat eigenlijk moeten doen? En: hoe pak je dat aan?

De wasmachine schoonmaken: is dat nodig?

Misschien heb je bij het lezen van de titel van dit artikel wel even je wenkbrauwen opgetrokken. Want een wasmachine schoonmaken: is dat eigenlijk wel nodig? Toch blijkt dat inderdaad zo te zijn, zo is bijvoorbeeld op de site van Libelle te lezen.
Ook de Huishoudcoach meldt dat zelfs een schoonmaakapparaat als een wasmachine vuil kan worden. Kalkaanslag, vetluis en aangekoekte restjes zeep zijn helaas net zo vies als ze klinken en kunnen de werking van je machine nadelig beïnvloeden. Die laatste, de restjes wasmiddel en wasverzachter, zijn eigenlijk een recent probleem. Ze blijven steeds vaker achter in onze wasmachine, doordat de was vaker op lagere temperaturen wordt gedraaid en ze niet meer helemaal oplossen.

Dit is het advies

Volgens deskundigen zou je de machine één tot twee keer per maand een schoonmaakbeurtje van de rubberen rand tot de trommel moeten geven om vervelende luchtjes te voorkomen. Hoe je dat aanpakt, lees je in dit artikel met snelle en makkelijke tips.

Drie tips voor een frisse machine ná de schoonmaakbeurt

De Huishoudcoach helpt je vervolgens met een paar slimme adviezen om de wasmachine ook na die schoonmaakbeurt langer lekker fris te houden.

Tip 1: doseer
Gebruik een doseerdopje, schep of balletje om het wasmiddel te doseren. Onderzoek lijkt uit te wijzen dat als je wasmiddel op die manier doseert, je er maar liefst dertig procent minder van gebruikt. Dat is dus niet alleen goed voor je machine, maar ook fijn voor het milieu én voor je portemonnee.

Tip 2: draai af en toe een heet programma
Probeer minstens twee keer per maand een was op negentig graden te draaien. Daarmee verminder je de kans op vetluis. Dat is trouwens geen beestje, maar een combinatie van haren, huidschilfers, lichaamsvetten en restjes wasmiddelen. En die combinatie kan zorgen voor een was die allesbehalve fris uit de machine komt en uiteindelijk je wasmachine zelfs kapotmaken.

Tip 3: gebruik poederwasmiddel
Als je poeder gebruikt in plaats van vloeibaar wasmiddel, blijven er minder zeepresten achter.

Bron: Libelle, De Huishoudcoach
Beeld: iStock

Lees ook

Waarom je peper in je wasmachine moet stoppen

Zo krijg je gele zweetvlekken uit witte T-shirts

Hoe vaak moet je de afwasmachine schoonmaken?

Zo handig zijn vaatwastabletten

Bekijk ook:

Artikelen van margriet.nl in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief

 

Ook interessant