Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

De wasmachine ontkalken? Dit is waarom je dat zou moeten doen en zó pak je het aan

wasmachine-ontkalken.jpg

Stinkt je wasmachine? Dan is het waarschijnlijk de hoogste tijd om ‘m eens grondig schoon te maken. En daarbij is vooral de wasmachine ontkalken van groot belang. Het is misschien niet je favoriete klusje, maar het zorgt er wel voor dat ‘ie langer mee gaat én minder stroom verbruikt. We leggen je uit hoe je dit het beste kunt aanpakken. 

Van speciale tabletten tot huis-tuin-en-keukenmiddeltjes: zó krijg je kalk het beste weg. 

De wasmachine ontkalken

Het is echt geen overbodige luxe om regelmatig de wasmachine schoon te maken en te ontkalken. Dat voorkomt niet alleen vervelende geurtjes, maar zorgt er ook voor dat je was weer schoner uit de trommel komt.

Daarnaast kan een wasmachine die niet ontkalkt wordt steeds meer kalkaanslag op de verwarmingselementen verzamelen. Hierdoor kost het meer tijd voor het water om warm te worden, en dus zal je wasmachine meer stroom verbruiken. Dat is natuurlijk zonde, dus delen we een paar handige opties om je wasmachine weer kalkvrij te krijgen.

Ontkalktabletten en ontkalkvloeistof

Er zijn verschillende middelen waarmee je een wasmachine kunt ontkalken. Allereerst zijn er speciale wasmachine-ontkalktabletten en ontkalkvloeistof. Met dit soort producten kun je de wasmachine op 60 graden of hoger laten draaien om ‘m weer schoon te krijgen. Houd daarbij wel altijd de gebruiksaanwijzing van het product aan.

Daarnaast speelt de hardheid van je water een rol. Is dit 8dH of meer? Dan kun je af en toe een ontkalkingstablet gebruiken. Gebruik dit soort middelen niet te vaak, want daar wordt je wasmachine ook niet vrolijk van. 

Azijn 

Heb je geen ontkalktabletten of speciale vloeistof in huis, maar wil je wel graag je wasmachine ontkalken? Geen zorgen. Dit kan namelijk ook met azijn. Giet een fles natuurzijn helemaal leeg in de wasmachine en zet vervolgens het wasprogramma op 90 of 95 graden. Let op: doe dit altijd in een lege trommel. 

Soda 

Heb je ook geen natuurazijn in huis? Dan kun je ook nog soda gebruiken. Doe een half kopje soda in het laatje van je wasmachine waar je normaal het wasmiddel in doet. Laat je wasmachine vervolgens met een lege trommel op 90 of 95 graden wassen. 

Lees ook: Déze dingen mag je eigenlijk niet wassen met wasverzachter

Kalk voorkomen 

Voorkomen is uiteraard altijd beter dan genezen, dus heb je een nieuwe wasmachine of je apparaat net grondig ontkalkt? Houd deze dan zo lang mogelijk kalkvrij. Dat doe je door te controleren wat de waterhardheid is in jouw buurt. Vaak kun je dat online controleren, maar je kunt het ook navragen bij je waterleidingbedrijf.

Kijk vervolgens op de verpakking van je wasmiddel welke dosering je voor de waterhardheid moet gebruiken. Bij hard water heb je meestal meer wasmiddel nodig. Kies daarnaast voor een zo laag mogelijke wastemperatuur. Als je vaak wasbeurten van 60 graden of hoger hebt, kan er namelijk eerder kalk ontstaan. 

Tegenwoordig zijn er ook wasmachines met een anti-kalklaag op de verwarmingselementen. Handig om te controleren of jouw (nieuwe) wasmachine dit toevallig ook heeft. Scheelt je toch weer een klusje in het huishouden.  

Bron | Wasmachines.nl
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant