Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Wandelen bij gladheid? 4x zó voorkom je dat je uitglijdt

gladheid-wandelen-sneeuw-uitglijden-voorkomen.jpg

Als het sneeuwt en vriest kan het buiten verraderlijk glad zijn. Zo glad, dat zelfs strooizout nauwelijks zin heeft. Dat is nu aan de hand. Die gladheid op straat kan de nodige ellende veroorzaken, bijvoorbeeld tijdens het wandelen. En je wilt natuurlijk niet uitglijden door gladheid, als je bijvoorbeeld een boodschapje wilt doen.

Met deze slimme tips houd je de kans op uitglijden – en daarmee ook kneuzingen, botbreuken en wonden – zo klein mogelijk.

1. Loop als een pinguïn

We hoeven je vast niet te vertellen dat een sprintje trekken geen goed plan is als het op straat glad is. Neem de tijd om veilig van A naar B te komen. Haastige spoed is zelden goed, al helemaal als het sneeuwt en vriest. Probeer een beetje als een pinguïn te bewegen. Dat wil zeggen dat je waggelt. Neem kleine stapjes, waardoor je zo rechtop mogelijk blijft lopen. Til je voeten ook niet te hoog op, om het contact met de aarde zo stabiel mogelijk te houden.

2. Draag platte schoenen met rubberen zolen

Als het glad is kun je het best platte schoenen met rubberen zolen dragen. Met snowboots zit je bijvoorbeeld goed. Wil je iets charmanter schoeisel in de sneeuw dragen, ga dan dus goed na of je zolen van rubber zijn. En kies bij voorkeur voor zolen die geribbeld zijn of een klein profiel hebben.

Draag in elk geval géén schoenen met leren of nylon zolen als het glad is. Leer – dus ook suède en nubuck – neemt namelijk vocht op, waardoor het glad wordt. En nylon is meestal al glad van zichzelf, wat dus niet handig is. Pas ook op met een zool van crêpe; deze is gemaakt van natuurrubber, dat glad wordt zodra het met vocht en dus sneeuw in aanraking komt.

Lees ook:
Zo bescherm je je auto én schoenen tegen strooizout

3. Trek anti-slipzolen of sneeuwijzers aan

Met een anti-slipzool of anti-glij- of sneeuwijzer, ook wel snowsteps genoemd, geef je je schoen (nog) meer grip. Dus wil je per se die schoenen met die leren zool aan, dan kun je met een anti-slipzool of sneeuwijzer eronder alsnog veilig de gladde weg op.

Dit is een van de best verkochte anti-slipzolen op Bol.com:

En dit anti-glij-ijzer is ideaal als je er ook mee wilt kunnen fietsen en autorijden, doordat het alleen aan de hak zit:

4. Gebruik nordic walking-stokken

Wat dacht je van extra stabiliteit in de vorm van wandelstokken? Daar zijn de zogenoemde nordic walking-stokken perfect voor. Aan de onderkant zit een punt, die grip geeft. En als je uitgewandeld bent kun je ze zo in elkaar schuiven.

Dit is een van de best verkochte nordic walking-stokken op Bol.com:

Lees ook:
Waarom het beter is om je stoep juist níet sneeuwvrij te maken

Bron | mens-en-gezondheid.info.nu, wandel.nl, mentalfloss.com
Beeld | Getty

Ook interessant