Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Waarom je je haarelastiekjes af en toe zou moeten wassen

haarelastiekjes-wassen.jpg

Je staat er waarschijnlijk niet echt bij stil, maar haarelastiekjes zijn van die dingen die je dag in, dag uit gebruikt. Het is dan ook niet zo gek dat zo’n elastiekje na verloop van tijd onder de bacteriën zit. Niet echt fris toch? Volgens de Amerikaanse dermatologe Rachael Nazarian is het dan ook verstandig om zo nu en dan je haarelastiekjes te wassen óf om ze te vervangen door nieuwe.

Tijd om je haarelastiekjes te wassen? We leggen je uit hoe je dit simpel en snel aanpakt.

Je haarelastiekjes wassen

De kans is groot dat je vaker dan één keer hetzelfde elastiekje gebruikt voor je haar. Hierdoor kunnen bacteriën, vuil, haarverzorgingsproducten, olie en zweet allemaal aan je haarelastiekjes blijven zitten. Niet heel fris als je deze vervolgens weer in je net gewassen haar gebruikt. Vooral scrunchies en andere dikkere haarelastiekjes van stof kunnen al snel vies worden, waardoor regelmatig wassen geen overbodige luxe is. Zeker in de zomer of als je hebt gesport en flink hebt gezweet kun je je haarelastiekjes het beste dagelijks wassen.

Aan de slag

De makkelijkste manier om je haarelastiekjes te wassen is met een beetje warm water en zeep of wasmiddel. Leg je elastiekjes of scrunchies in het sopje en laat dit tien tot dertig minuten weken. Spoel de elastiekjes daarna af en rol ze droog in een handdoek. Stoffen scrunchies hebben iets meer tijd nodig om droog te worden, dus deze kun je daarna nog aan de waslijn uithangen.

Je kunt je haarelastiekjes ook mee laten draaien in de wasmachine. In dit geval kun je ze het beste in een apart waszakje stoppen of bijvoorbeeld in een broekzak van een broek die ook de was in moet.

Lees ook: Haarelastiekje uitgerekt? Met dít simpele trucje is hij zo weer terug in vorm

Klein effect op je huid

Volgens dermatologe Rachael Nazarian valt het overigens allemaal wel mee als het wassen van je haarelastiekjes niet dagelijks op je to-do-lijstje staat. Een smerig haarelastiekje heeft gelukkig weinig invloed heeft op je huid, omdat die er nauwelijks mee in aanraking komt. Nazarian nuanceert de boodschap dan ook en laat weten dat het echt niet zo erg is als je elastiekje een beetje vies is. Het wordt pas een probleem als haaraccessoires de huid kunnen aantasten. Bij een haarband is dat bijvoorbeeld wel het geval. Die komt continu in contact met je voorhoofd, waardoor zweet, viezigheid en bacteriën kunnen worden overgebracht op de huid. Het is dan ook verstandig om een haarband wekelijks te wassen.

Bron | Women’s Health, Mindbodygreen
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant