Tips & Tricks

Bewaar er noten in en nóg 8 tips om je vriezer optimaal te gebruiken

vriezer-tips-margriet.jpg

Geen tijd gehad om te koken? Dan is de vriezer je beste vriend! Bevroren fruit, pastasauzen en kruiden: met onder andere deze ingrediënten in je vriezer, is een lekkere maaltijd zo gemaakt. Goed om te weten: bijna alle voedingsmiddelen zijn in te vriezen. Maar hoe organiseer je dit?

Als je er zorgvuldig mee omgaat, is het een fijn idee om te weten dat er altijd iets lekkers op je ligt te wachten. Met deze tips gebruik je je vriezer zo optimaal mogelijk.

1. Stop eten per portie in de vriezer

Bij het invriezen van grote hoeveelheden saus, pasta’s of gehakt, kun je het beste alles per portie in een boterhamzakje of plastic bakje doen. Laat het binnen twee uur afkoelen en leg het dan in de vriezer mét de productnaam en invriesdatum erop genoteerd. In de vriezer is het dan nog drie maanden houdbaar. Let op: iets wat eenmaal ontdooid is kun je niet opnieuw invriezen, anders loop je het risico op een voedselinfectie.

2. Haal eten op tijd uit de vriezer

Als je al weet wat je de volgende dag wilt eten, haal het dan op tijd uit de vriezer, bijvoorbeeld de avond van tevoren. Laat het ontdooien in de koelkast. Bedenk je het pas later? Leg het eten in het zakje of plastic bakje dan in een bak met koud water. Dan is het ongeveer binnen een half uur tot een uur ontdooid.

3. Stop fruit in de vriezer

Zorg altijd voor een paar verschillende soorten fruit in je vriezer. Maak bijvoorbeeld zakjes met je favoriete fruitcombinaties die je ’s ochtends gemakkelijk in de blender gooit, of door je warme havermout roert. Bananen die te bruin zijn om op te eten kun je in stukjes snijden en invriezen. Ideaal om er bananenbrood mee te bakken.

4. Bewaar sauzen en soepen in de vriezer

Bolognaisesaus, chili con carne, tomatensoep, pesto: allemaal gerechten waarvan je gemakkelijk grote porties kunt maken. Hoe fijn is het als je na een lange dag een portie kunt opwarmen en gelijk kunt aanschuiven.

5. Ingevroren erwten zijn onmisbaar

Ewrten en tuinbonen worden nadat ze zijn geplukt gelijk ingevroren. Hartstikke vers dus! Daarnaast ontdooien deze kleine voedingsmiddelen heel snel. Je hoeft ze maar kort te koken, eventueel wat zout toe te voegen en je hebt een lekker bijgerecht. Daarnaast zijn deze zakken ideaal om blauwe plekken of bulten op je hoofd mee af te koelen.

Lees ook:
Vriezer ontdooien? Zo klaar je deze klus het snelst

5. Bewaar noten in je vriezer

Wat gehakte noten geven een knapperige structuur aan bijvoorbeeld wokgerechten. Noten kunnen taai worden als je ze te lang bewaart. Gooi ze niet weg! Bewaar ze in de vriezer zodat je er altijd mee kunt garneren.

6. IJsblokjes komen áltijd van pas

Stuntelen in de keuken om zelf ijsblokjes te maken is niet nodig. Wist je dat je een grote zak ijsblokjes kunt kopen in de supermarkt? Ideaal voor het maken van een smoothie of een ijskoffie bij lekker weer. Maar ook om een paar klontjes in je gin-tonic te doen of om je fles wijn snel te kunnen koelen. IJsblokjes komen altijd van pas.

7. Altijd wat vlees en vis op voorraad

Koop groots in bij de slager en visboer en leg rauw vlees en vis per portie verpakt in de vriezer. Zorg dat je altijd garnalen, kippendijfilet en gehakt in je vriezer hebt liggen. Een makkelijke maaltijd met wat verse groenten is dan zo gemaakt!

8. Tosti’s uit de vriezer

Brood wordt snel oud, zeker als je niet iedere dag brood eet. Heel fijn is het om altijd wat sneetjes in de vriezer te hebben. Je kunt het laten ontdooien of in het broodrooster stoppen. Ook ideaal voor tosti’s! Je kunt zelfs de kaas en ham er al tussen stoppen en dán invriezen. Ben je voor de lunch helemaal snel klaar.

9. Kruiden in de vriezer bewaren

Hoe vaak gebeurt het niet dat overgebleven kruiden bruin en slap worden in de groentela van je koelkast? Je kunt ze heel gemakkelijk invriezen! Spoel de kruiden schoon onder de kraan en dep ze vervolgens voorzichtig droog. Leg ze op een bord, dek de kruiden af met folie en leg ze even in de vriezer. Eenmaal bevroren stop je ze in een diepvrieszak en kunnen ze terug de vriezer in, totdat je de kruiden weer nodig hebt.

Wat je óók kunt doen, is kruiden fijn hakken en samen met olijfolie invriezen in blokjes. Als je dan een lekkere saus aan het maken bent, gooi je er een blokje bij zodat het gelijk meer smaak krijgt.

Heb jij het Margriet-kookboek al? Met ruim duizend recepten uit onder meer de Hollandse, Italiaanse en Thaise keuken.






Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | 24kitchen.nl, Favorflav.com
Beeld | iStock

Ook interessant