Tips & Tricks

Vriezer ontdooien? Zó klaar je deze klus het snelst

vriezer-ontdooien-zo-klaar-je-deze-klus-het-snelst.jpg

De vriezer ontdooien is waarschijnlijk niet één van je favoriete klusjes, maar vergis je niet: het is wel heel belangrijk om te doen. Een ijslaagje in de vriezer zorgt er namelijk voor dat je vriezer veel meer energie verbruikt.

Maar hoe kun je je vriezer nu het beste ontdooien? Wij delen hier een aantal handige tips.

Hoe vaak moet je de vriezer ontdooien?

Je vriezer ontdooien kun je het beste één keer in het jaar doen, zodat ‘ie niet onnodig veel energie verbruikt.  Heb jij helemaal geen ijslaag in je vriezer zitten? Dan is er waarschijnlijk iets mis. De kans is groot dat de rubbers vervangen moeten worden of dat de deur van de vrieskist niet meer goed sluit.

Wat moet je doen met het voedsel?

Als je een lieve buurvrouw hebt, kun je natuurlijk vragen of je bevroren voedingsmiddelen zo lang even bij haar in de diepvriezer kunnen. Maar je kunt ook alles bewaren in een speciale koeltas met koelelementen om te voorkomen dat je alles na het ontdooien weg kunt gooien. Heb je geen koeltassen in huis? Dan kun je ook nog een grote zak met ijsblokken proberen. En als het een dag heel koud is buiten dan kun je het ook gewoon buiten zetten. Wanneer de ijskast leeg is, zet je ‘m uit en schraap je het ijs van alle kanten af met een grote lepel of spatel. Gebruik geen mes of ander scherp gereedschap, want je wilt de vriezer natuurlijk niet beschadigen.

En bij een verhuizing?

Ga je verhuizen en heb je dus weinig tijd om de vriezer klaar te maken voor vertrek? Om de diepvries te kunnen ontdooien heb je een grote handdoek nodig die het ijs of water opvangt. Haal ook na het ontdooien even een doekje door het vak, zodat je alle producten weer netjes terug in de vriezer kunt leggen. Hieronder beschrijven we een aantal methodes die je helpen de vriezer versneld te ontdooien.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Methode 1: snel en gemakkelijk

Zet een ventilator voor de open diepvriezer. Hoe snel het ontdooien gaat, hangt af van de sterkte van je ventilator. Leg enkele handdoeken op de grond om het water op te vangen en je kunt zelf wat anders gaan doen.

Methode 2: geeft minder rommel, maar kost iets meer tijd

Vul een schaal met kokend water en zet deze onderin je diepvriezer. Sluit de deur zodat de hete damp haar werk kan doen. Heeft de vriezer lades? Vul ze met heet water, sluit de deur en wacht vijf minuten. Ververs nu het kokend water. Herhaal dit proces tot de vriezer ijsvrij is. Verwijder als laatste het water met oude handdoeken en je bent klaar.

Methode 3: met de stofzuiger

Er zijn ook mensen die een speciale stofzuiger gebruiken die vloeistoffen aankan. Zet deze dan op de blaasstand en beweeg van boven naar beneden over elke oppervlakte. Doe dit niet met een haardroger, dan loop je namelijk het risico dat je onder stroom komt te staan. Beginnen er stukken ijs los te komen? Verander dan de stand van de stofzuiger om het water en ijs op te zuigen. Herhaal dit tot alles droog is.

Methode 4: ontdooispray

Iets wat ook heel erg snel werkt, is ontdooispray. Met ontdooispray kun je het ijs eenvoudig en snel verwijderen, waardoor het bevroren voedsel niet eens de tijd krijgt om te ontdooien. Het enige wat je hoeft te doen is het vastzittende ijs gelijkmatig en ruim inspuiten met diepvries ontdooier en dit vervolgens zo’n vijf tot tien minuten laten inwerken. Verwijder vervolgens het losgekomen ijs en herhaal de behandeling als dit nodig is.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | Coolblue
Beeld | iStock

Ook interessant