Als je gewend bent om veel in te vriezen, herken je het waarschijnlijk wel: ijskristallen in de vriezer op bevroren curry, roomijs of soep. Je bent het slachtoffer van vriesbrand. Maar wat is het eigenlijk en hoe zorg je ervoor dat je het voorkomt?
Vooral vlees, brood, fruit en groenten moeten het bekopen. Maar met déze tips voorkom je vriesbrand.
Vriesbrand
Wat is vriesbrand eigenlijk? Het ontstaat wanneer ingevroren eten wordt blootgesteld aan lucht. Het resultaat: je eten verliest vocht, de producten drogen uit en er ontstaan droge, grijze plekken of ijskristallen. Je ziet het vaak bij vlees in de vriezer. Bij kip slaat het vaak wit of lichtroze uit en biefstuk en gehakt worden donker- of lichtbruin. Maar ook temperatuurwisselingen bij transport kunnen tot vriesbrand leiden.
Het ziet er natuurlijk allesbehalve smakelijk uit. Maar is het ook echt gevaarlijk?
Het ziet er misschien niet meer zo smakelijk uit, maar je kunt het gelukkig nog gewoon eten. Het is niet gevaarlijk voor je gezondheid. Maar let op: doordat het eten uitdroogt, verliest het wel zijn smaak. Het is dus wel een stuk minder lekker dan eten dat wél goed is ingevroren. Kijk bij vlees wel goed of het enkel vriesbrand heeft en niet ontdooid is geweest in de vriezer, want daardoor kan het wel over datum zijn geraakt. Gelukkig kun je het voorkomen met een paar goede tips.
Vriesbrand voorkomen
Voorkom vriesbrand door geen lucht toe te laten bij eten dat je invriest. Gebruik daarom speciale diepvrieszakken die goed kunnen sluiten. Zo gaat er namelijk geen waterdamp door. Maar er zijn nog meer tips om vriesbrand te verbannen uit je vriezer:
Laat warme etenswaren eerst helemaal afkoelen tot kamertemperatuur voordat je ze invriest.
Zorg dat alles luchtdicht verpakt wordt.
Laat roomijs niet helemaal afkoelen tot kamertemperatuur, maar zet het na gebruik gelijk terug in de vriezer.
Zorg dat je vriezer niet schommelt in temperatuur en constant koud is.
Sluit de deur van de vriezer onmiddellijk.
Op deze manier blijft je eten bijna net zo sappig als op het moment voordat je het invroor.