Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Met deze briljante tip voorkom je dat een pan overkookt

voorkomen-dat-pan-overkookt.jpg

Laat je je pan aardappelen, pasta of rijst overkoken? Het overkomt de beste, maar je kunt het makkelijk voorkomen dat je pan overkookt.

Je moet maar net het trucje kennen. En dat delen wij nu met je.

Voorkom dat je pan overkookt met…

Of je de deksel er nu op hebt of niet: een pan aardappelen, pasta of rijst kookt nog weleens over. Dit komt doordat de oppervlaktespanning van het water de kracht van de opstijgende stoom niet kan tegenhouden. Geen ramp, vooral vervelend, zo’n nat fornuis en misschien ook natte keukenvloer. Zodra je het vuur lager zet of de pan er (met pannenlappen!) vanaf haalt, is het opgelost. Maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Voorkom dat je pan overkookt met een houten pollepel!

Lees ook:
Dit is wanneer je je houten pollepel en snijplank echt moet weggooien

Zo doe je het

Het is simpel. Zodra je merkt dat je pan over dreigt te lopen, leg je er een houten pollepel op. De bubbels klappen kapot tegen de pollepel. Zo’n bubbel kan wel honderd graden heet zijn. Als het in aanraking komt met iets wat minder heet is dan de kerntemperatuur, condenseren de bubbels en worden ze weer vloeibaar. Briljant toch? Vindt de heer in onderstaande video, die deze tip pas ontdekte en het voordoet, ook.

@sidneyraz

it has helped many times #inmy30s #cookingtips

♬ original sound – sidneyraz

Maar let op: het betekent dus niet dat je uit voorzorg de pollepel al op de kokende pan moet leggen. Als de pollepel namelijk net zo heet wordt als de bubbels, werkt het niet. Het is dus echt een oplossing voor het moment zelf. Wil je zo veel mogelijk voorkomen dat je pan überhaupt dreigt over te koken, smeer het dan eerst in met olie of bakspray, of voeg een kloinje boter toe. Hierdoor kunnen de bubbels zich niet hechten aan de pan en zo ook niet omhoog stijgen. Of, het allermakkelijkst: zet het vuur goed laag. Haastige spoed is ook in de keuken zelden goed.

Bron | Metro UK, 24Kitchen
Beeld | Getty

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant