Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Word je stapelgek van al die vliegen in huis? Dit kun je ertegen doen

word-je-stapelgek-van-al-die-vliegen-in-huis-dit-kun-je-ertegen-doen.jpg

Ze zitten op je raam, op je eten en zoemen om je heen: vliegen in huis zijn hartstikke vervelend en er kleven ook nog gezondheidsrisico’s aan. Waar komen ze vandaan en wat kun je ertegen doen?

We leggen het je uit.

Waarom zijn er vliegen in huis?

Je kunt last hebben van verschillende soorten vliegen in je huis: clustervliegen, grasvliegen, fruitvliegjes of rioolvliegen (ook wel motmuggen genoemd), vleesvliegen en grotere kamervliegen. Hoe ze in je huis terecht komen, verschilt per soort.

Cluster- en grasvliegen in het voorjaar

Clustervliegen of grasvliegen hebben waarschijnlijk in je huis overwinterd. In het voorjaar worden ze wakker en dan zijn ze heel actief aan het rondvliegen door je huis op zoek naar eten. Zowel klustervliegen als grasvliegen houden van warmte en licht, dus ze kunnen ook met z’n allen op de buitenmuur van een gebouw gaan zitten.

Vleesvliegen door rottend afval

Je kunt ook te maken krijgen met vleesvliegen, vooral bij warm en broeierig weer. Zij komen dan af op rottend afval – waaronder vlees – in je afvalbak. Hierin planten ze zich ook voort. Een gebrek aan hygiëne en/of het niet op tijd legen van je afvalbak maakt de vliegenplaag nog erger.

Waarom zijn vliegen in huis gevaarlijk?

Vliegen in huis zijn niet alleen ontzettend vervelend, maar ze brengen ook risico’s met zich mee voor je gezondheid. Voordat ze op jouw bordje met eten landen hebben ze misschien wel op een mesthoop gezeten, op de uitwerpselen van je kat in de kattenbak of op een dode vogel. De vliegen kunnen parasieten verspreiden, of ziekten als cholera, buikgriep of salmonella overbrengen.

Lees ook
Waarom je eigenlijk nooit iets moet eten waar vliegen op hebben gezeten

Hoe kun je vliegen in huis voorkomen?

Voorkomen is altijd beter dan genezen, dus let op de volgende vijf punten om vliegen zo veel mogelijk buiten de deur te houden:

  1. Zorg ervoor dat je goed sluitende horren voor de ramen en deuren hebt. Als je ze dan met warm weer opengooit, weet je zeker dat vliegen niet je huis binnenkomen.
  2. Laat geen eten open en bloot op het aanrecht liggen – zeker geen vlees, want daar leggen vliegen graag eitjes in – want ze komen af op geuren.
  3. Let er dus ook op dat er geen voedsel ligt te rotten in je prullenbak en verschoon deze regelmatig.
  4. Hetzelfde geldt voor de kattenbak, want vliegen komen ook op uitwerpselen af (en leggen ook daar graag eitjes in).
  5. Zorg er ook voor dat verstopte leidingen en afvoeren zo snel mogelijk worden verholpen. Zo kun je voorkomen dat vliegen hierop afkomen om eitjes in te leggen.

En wat als vliegen je huis al binnengedrongen zijn?

Als je last hebt van een echte plaag (denk aan honderden, duizenden vliegen), dan kun je beter een ongediertebestrijder bellen. Maar als het om een paar of enkele tientallen van de beestjes gaat, kun je ze zelf nog verjagen. Voor de hand liggend is natuurlijk het gebruik van een vliegenmepper, maar als je er een stuk of dertig weg te jagen hebt kun je ze beter allemaal in één keer aanpakken.

Vliegen verjagen

Heb je het niet kunnen voorkomen? Dan is het dus tijd om te genezen, ofwel: de vliegen verjaren:

  1. Zet om te beginnen de ramen open. Dit voelt niet logisch, maar je zult merken dat een hele hoop vliegen dan zelf al naar buiten gaan.
  2. Daarna zet je een pan met knoflook op het vuur. Vliegen hebben een hekel aan deze geur, dus als ze dit ruiken zullen ze snel vertrekken. Hetzelfde geldt voor (mout)azijn, dit kun je ook koken (of smeer de ramen ermee in, dan komen ze je huis al liever niet binnen). 
  3. Tegelijkertijd knip je wat overgebleven (plastic) flassen open, doe je iets zoets onderin – bijvoorbeeld siroop of honing – en zet je de bovenkant van de fles op z’n kop in de onderkant, met de dop eraf. Zo heb je je eigen vliegenval.

Als je niet zo’n zin hebt in een knoflookgeur door je huis, kun je ook een basilicumplant neerzetten. Ook van deze geur houden vliegen niet.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | BeestjesKwijt.nl, ELLE, Rentokil
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant