Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Met deze vijf stappen heb je binnen één dag je schuur opgeruimd

opruimen-schuur.jpg

Eerlijk is eerlijk. De schuur is bij veel mensen toch het afvoerputje van het huis waar alle soorten spullen terechtkomen. Denk aan oude fietsen, gereedschap, restjes verf, tuinstoelkussens, slaapzakken en (oud) speelgoed. Het wordt tijd om deze rommelige ruimte een keer grondig uit te mesten. Dat gaat heel makkelijk met deze vijf stappen.

Grote kans dat hij bij jullie ook vol staat met spullen. Zo vol dat jij ondertussen de schuur niet meer kunt doorkomen zónder ergens over te vallen of tegenaan te lopen.

Voordat je begint: niet bewaren

Opruimcoach Lammy Wolfslag geeft allereerst de tip om dingen die niet vochtbesteding zijn, nooit in de schuur te bewaren. Juist in een schuur kan het vochtig worden. Dat kan er weer zorgen dat er schimmel op je spullen ontstaat en dat is natuurlijk zonde. Kussens die je buiten gebruikt, kun je daarom beter niet de hele winter in de schuur laten liggen. In de zomer is dat geen probleem.

Stap 1: plan een dag en leeghalen maar

Plan een dag in om je schuur op te ruimen. Haal op deze dag alle spullen naar buiten en stal ze uit. Doe dit het liefst als het mooi weer is, zo worden de spullen en jijzelf niet nat.

Stap 2: sorteren

De tweede stap is om alle spullen te sorteren. Doe dit door drie hoeken te maken: één hoek met spullen die weg moeten, een andere hoek met spullen die een andere plaats krijgen (ergens binnen in huis) en nog een hoek met spullen die terug de schuur in kunnen.

Stap 3: opnieuw inrichten

Als je dat hebt gedaan, kan het opnieuw inrichten beginnen. Probeer dit zo effectief mogelijk te doen door alles te clusteren. Zet gereedschap bij elkaar, alle plantenspullen bij elkaar en zoek een hoek voor fietsspullen. Probeer losse zaken als gereedschap in bakken te doen of maak gebruik van de ruimte door ze op te hangen aan de muur.

Stap 4: spullen die weg moeten

Ruim nu de hoek uit met dingen die weg moeten. Bekijk welke spullen gerecycled kunnen worden, welke in de container kunnen en welke naar de stort moeten. Vergeet ook niet om vrienden/familie/buren te vragen of zij sommige dingen willen hebben. Alle rommel die naar de stort kan, breng je direct weg.

Stap 5: twee bakken

Zorg ervoor dat je vanaf nu meteen alle spullen weggooit die weg moeten en ze niet in de schuur opstapelt. Zet daarom ergens in de schuur twee bakken neer: één voor oud ijzer en één voor oud papier. Zodra ze vol zijn, leeg je ze. Op deze manier ben je er zeker van dat je rommel niet onnodig lang bewaart. Dit werkt ook met lege flessen, potjes en (bier)kratten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron: Elle
Beeld: iStock

Ook interessant