Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Zo verbeter je de wifi in huis

verbeter-de-wifi-in-huis-met-een-aantal-handige-tips.jpg

Is traag internet voor jou ook een grote irritatiefactor? Zit je net lekker in een film, loopt ‘ie vast – of heb je een belangrijke (video)belafspraak, valt je verbinding weg. Zeker nu we zo veel mogelijk binnen moet blijven en thuis moeten werken kan de internetverbinding nogal eens tot frustratie leiden.

Zeg maar dag tegen trage wifi: zo verbeter je de internetverbinding. 

Verbeter de wifi door je router te verplaatsen 

Een van de meest voorkomende oorzaken voor traag internet is het verkeerd plaatsen van de router. Als je wifi telkens uitvalt kun je er natuurlijk voor kiezen een digitale detox te houden, maar mocht dit niet uitkomen, dan hebben nog wel wat tips. Verbeter je wifi door je router op een centrale plek in huis te zetten. Verstop ‘m dus niet in je meterkast. Heb je een modemrouter? Dan heb je niet zo veel keus omdat die namelijk in de buurt van het aansluitpunt geplaatst moet worden. En laat dat nou vaak niet de meest centrale plek zijn. In dit geval kun je een losse router aanschaffen voor een sneller netwerk. 

Geen andere elektrische apparaten

Kies voor een zo hoog en vrij mogelijke plek om je router neer te zetten. Hoe meer apparaten er om je router heen staan, hoe slechter het wifisignaal. Houdt daarbij het liefst minimaal 30 centimeter afstand van andere elektronica. Daarnaast zenden veel routers hun wifi naar beneden. Hoe lager bij de grond, hoe meer je de verbinding dus blokkeert. Plaats je router daarom altijd ergens op, bijvoorbeeld een tafel of krukje of hang ‘m aan de muur. 

Wifikanaal veranderen 

Mocht de plek van de router nog niet baten, probeer dan je wifi te verbeteren door een ander wifikanaal te kiezen. Er bestaan namelijk wel dertien verschillende kanalen, terwijl veel draadloze routers vaak standaard worden ingesteld op kanaal zes. Als jij, de hele straat en het huizenblok daarna allemaal op kanaal zes zitten, is het natuurlijk niet zo gek dat je wifiverbinding het zwaar heeft. Je kunt je wifikanaal aanpassen door naar de online serveromgeving te gaan. Dat adres staat vaak op een sticker op je routermodem. Daarna log je in en kun je het kanaal aanpassen. De app Network Multimeter kan je helpen het juiste kanaal te kiezen. Met deze app kun je ook zien op welke plekken in huis je een zogenaamde black spot hebt, waar de wifi niet kan komen. Mocht het van kanaal wisselen hogere wiskunde zijn, kun je natuurlijk altijd kijken of je provider je hiermee kan helpen. 

Lees ook: Grappig: dít is waar de term wifi echt voor staat

Router updaten

Daarnaast kan trage wifi worden veroorzaakt doordat je router niet geüpdatet is. Hiervoor moet je de firmware, oftewel de software voor de router, updaten. Dit kun je het beste overlaten aan iemand met ervaring of hulp vragen aan de fabrikant. Want als je je router op de verkeerde manier bijwerkt kan hij er helemaal mee ophouden. Houdt daarnaast in gedachten dat de meeste routers maar zo’n vijf jaar meegaan. Heb jij je router al langer? Dan kan de slechte verbinding ook betekenen dat het tijd is voor een nieuwe.  

Wifiversterkers

Mochten deze tips niet echt helpen en je kunt echt niet zonder internet? Dan kun je altijd nog wat hulpmiddelen aanschaffen om je wifiverbinding door heel het huis op te krikken, bijvoorbeeld met een wifiversterker. Let wel op: wifiversterkers zorgen misschien wel dat je in het uiterste hoekje van de zolder kan internetten, maar je wifi wordt er wel trager van. Voor social media is het prima, maar wil je een film in de hoogste kwaliteit bekijken? Dan kan je internetverbinding alsnog haperen. Je kunt ook een accesspoint gebruiken. Dat plaats je op een punt waar het wifisignaal nog goed is, zodat ‘ie het signaal vervolgens vanaf daar opnieuw uitzendt. Ook powerline adapters, die je in het stopcontact kunt doen, verspreiden je wifi verder door het huis. Genoeg opties, dus laat je vooral adviseren wat voor jouw wifi het beste werkt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NU.nl, AndC
Beeld | iStock

Ook interessant