Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Komt je vaat vies uit de vaatwasser? Dit kunnen de oorzaken zijn

vaat-vies-uit-vaatwasser.jpg

Sinds de komst van de vaatwasser kunnen we haast niet meer zonder. Hoewel het apparaat ons een hoop werk uit handen neemt, kan het weleens gebeuren dat je vuile vaat ook weer vies uit de vaatwasser komt. Maar gelukkig kun je dat probleem zelf voorkomen. 

Dit moet je doen, of eigenlijk vooral niet doen, om je vaat schoon uit de vaatwasser te krijgen. 

De vaat is te schoon voor de vaatwasser

Denk je goed bezig te zijn en de vaatwasser een handje te helpen door de vieze vaat alvast af te spoelen, blijkt dat je ‘m juist tegenwerkt. Als je de etensresten op je borden en pannen laat zitten, doet de vaatwasser namelijk juist beter zijn werk. Dat komt door de enzymen en oppervlakte-actieve stoffen. De etensresten trekken de enzymen aan, die de restjes ‘opeten’ en de oppervlakte-actieve stoffen vormen een soort kleine bubbel om de viezigheid heen, waardoor je vaatwasser het vuil beter kan weg wassen. 

Je ruimt de vaatwasser niet op de juiste manier in

Het enige wat je hoeft te doen is dus de vaat vies en al in de vaatwasser zetten. Klinkt simpel, maar toch gaat ook daar vaak een hoop fout. Als je je vaatwasser te vol stopt of de kopjes, pannen, borden en het bestek niet op de juiste manier neerzet, worden ze niet goed schoon. Controleer daarom eerst in de handleiding van je vaatwasser wat de juiste manier is. Zorg daarnaast dat de meest aangekoekte vaat onderin staat, want daar is vaak de waterdruk het hoogst. 

Lees ook:
Dit zijn de meest gemaakte fouten bij het inruimen van de vaatwasser

Je gebruikt het verkeerde vaatwasmiddel 

Ook het vaatwasmiddel aan je vaatwasser toevoegen lijkt geen hogere wiskunde. Blokje erin, knopje aan en wachten maar. Dat zou je denken. Toch is er echt een verschil in welk vaatwasmiddel voor welke vaatwasser geschikt is. Dat heeft te maken met de waterhardheid in je gemeente. Komt jouw vaat telkens vies uit de vaatwasser en heb je de andere tips ook al geprobeerd? Probeer dan eens te wisselen van vaatwasmiddel. 

Het glansspoelmiddel en zout moeten aangevuld worden

Er bestaan een hoop alles-in-één vaatwasmiddelen, maar je doet je vaatwasser er een nog groter plezier mee om daarnaast ook het zout en glansspoelmiddel regelmatig bij te vullen. Vaak zijn de ingrediënten in een vaatwasblokje niet voldoende. Het zoutreservoir zit meestal op de bodem van je vaatwasser en kun je herkennen aan de grote draaidop. Daarnaast zit er vaak een laatje in de vaatwasser, meestal in de buurt van het vaatwastablet, waar je het glansspoelmiddel kunt bijvullen. Dit zorgt niet alleen voor glanzende glazen, ook je bestek en ander servies worden hier mooier schoon van. Daarnaast zorgt dit er ook nog voor dat je vaat glanzend en helder opdroogt. 

De sproeiarmen en filters zitten verstopt

Komt je vaat nog steeds vies uit de vaatwasser? Dan kan het ook betekenen dat je sproeiarmen of filters verstopt zitten. Je kunt de verstopte gaatjes in de sproeiarmen met een satéprikker doorprikken en afspoelen onder de kraan. Daarnaast is het altijd belangrijk dat de spoelarmen kunnen rondraaien, dus let bij het inruimen op dat je deze niet blokkeert. Probeer ook regelmatig de filters schoon te maken. Hier blijven vaak etensresten achter, waardoor je vaatwasser niet alleen kan stinken, maar je vaat ook niet echt meer schoon wordt. Haal het filter regelmatig uit de bodem van je apparaat en was deze onder de kraan af. 

Je moet de vaatwasser schoonmaken

Als laatst verdient je vaatwasser af en toe zelf ook een opfrisbeurt. Want als je vaatwasser van binnen niet schoon is, is het ook niet gek dat de vaat er vies uitkomt. Laat je vaatwasser daarom af en toe leeg op een heet programma draaien met een reinigingsmiddel. Daarmee voorkom je ook meteen vet- en kalkaanslag in de machine. 

Bron | Well + Good, Coolblue
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant