Tips & Tricks

Hoe je vriendelijk bedankt voor een uitnodiging in tijden van corona

hoe-je-vriendelijk-bedankt-voor-een-uitnodiging-in-tijden-van-een-pandemie.jpg

Bruiloften, verjaardagen, etentjes, borrels: misschien heb je er in tijden van corona geen trek in en wil je ze afzeggen. Maar hoe sla je die uitnodigingen netjes af?

Deze tips van etiquette-experts helpen je wellicht.

De etiquette voor afzeggen in tijden van corona

1. Stel vragen aan de gastheer of -vrouw

Twijfel je of je naar een verjaardag of etentje bij iemand thuis gaat in verband met het coronavirus? Bel de gastheer of -vrouw op of stuur hem of haar een berichtje. Of in het geval van een bruiloft: de ceremoniemeester. “Ik wil graag naar je verjaardag/bruiloft komen, maar ik ben bang dat ik ziek word en m’n familie besmet.” Baseer je keuze vervolgens op feiten. Vraag hoeveel mensen uitgenodigd zijn, of het feestje binnen of buiten het huis wordt gehouden, hoe er voldoende afstand gehouden kan worden en naar andere details. Er is vast goed over nagedacht, dus geef ze wel de kans om dit ook duidelijk te maken. Zeg vervolgens dat je erover na gaat denken en het bijvoorbeeld de dag erop laat weten.

2. Wacht niet te lang met afmelden

Heb je de beslissing gemaakt, laat dit dan snel weten aan de andere persoon. Dit is vooral belangrijk als het om iets formeels gaat waarvoor veel zaken geregeld moeten worden, zoals bij een bruiloft. Denk aan de catering of een hotelovernachting. En ook als je eerder hebt gezegd dat je wel komt. Hoe langer je wacht met je definitieve antwoord, hoe lastiger je het de andere persoon maakt en des te groter de teleurstelling zal zijn.

3. Wees eerlijk

Ondanks dat iemand het vast jammer zal vinden dat je niet komt, wordt eerlijkheid wel gewaardeerd. Zeg gewoon eerlijk dat je je er vanwege corona niet lekker bij voelt om naar de bruiloft/verjaardag/borrel/wat dan ook te komen en daarom wilt afzeggen. “Ik weet dat ik eerder heb aangegeven dat ik wel kom, maar met de onverwachte pandemie en omstandigheden ben ik van gedachten veranderd. Helaas kom ik niet, maar in gedachten ben ik erbij!”

4. Houd het kort

Eerlijkheid duurt het langst, maar je kunt je reactie misschien het best zo bondig mogelijk houden. Bedank voor de uitnodiging, maar leg kort uit dat je een andere afspraak hebt, je onverwacht naar familie moet of dat je extra voorzichtig bent (in verband met een familielid dat onder de risicogroep valt). Maak ook duidelijk dat je er absoluut bij zou zijn als we niet in een pandemie zouden zitten.

5. Ga geen discussie aan

Misschien vinden sommige mensen het maar overdreven dat je niet komt en dat corona je reden van afzeggen is. Probeer hier niet al te veel op in te gaan. Voorkom een discussie: “Ik respecteer jouw mening en ik zou het waarderen als jij die van mij ook respecteert. Ik kies er nu eenmaal voor om extra voorzichtig te zijn. Hopelijk begrijp je dat.” Of spring over op de volgende tip:

6. Stel iets anders voor om te doen

Dat je liever niet naar een verjaardag of etentje gaat waar andere personen (buiten je huishouden of familie- en vriendenkring) bij zijn, betekent niet dat je helemaal geen sociaal leven wilt hebben. Zeg bijvoorbeeld dat je graag samen een hapje wilt eten, maar dan wel buiten. Of bestel of haal eten en strijk daarmee neer in een park. Of bij jou thuis, als je je daar comfortabel bij voelt. Wil je helemaal coronaproof afspreken, dan kun je ook samen dineren via videobellen.

Lees ook
Belangrijke grafiek: met déze activiteiten loop je het hoogste risico op besmetting

7. Stuur een cadeautje

Sla je een uitnodiging voor een verjaardag, bruiloft, kraamvisite of andere gelegenheid af, dan kun je natuurlijk wel altijd alsnog een cadeautje sturen. Een bos bloemen, flesje drank, ballon of ander cadeautje is zó besteld en verstuurd. En de ontvanger zal je ondanks je afwezigheid heel dankbaar zijn! Een mooi gebaar, toch?

Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel

Bron | Huffington Post
Beeld | iStock

Ook interessant