Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Handige trucjes om je bananen langer goed te houden

banana-on-wood-background.jpg

Bananen kunnen best frustrerend zijn: dagenlang liggen ze knalgroen in de fruitmand en dan ineens zijn ze bruin en melig. Hoe kun je dit voorkomen om wél een keer van die perfecte, gele en stevige banaan te kunnen genieten? 

De truc is ze zo lang mogelijk rijp en vers te houden. Hoe? Lees vooral verder.

Hang de tros op

De vruchten blijven langer goed wanneer je ze samen aan de tros laat zitten. Het werkt nóg beter wanneer je ze ophangt in plaats van neerlegt. Dan krijgen ze namelijk geen bruine of beurse ‘ligplekken’.

Pak de stelen in

Bananen verspreiden etheen of ethyleen – het stofje dat ervoor zorgt dat ze rijpen – via hun stelen. Hoe minder van dit gas zich kan verspreiden, hoe langzamer het rijpingsproces gaat. Daarom helpt het om de steel van de tros in te pakken met wat plastic.

Bewaar ze op kamertemperatuur

Veel mensen bewaren bananen in de koelkast om het rijpingsproces te vertragen. Op zich niet gek bedacht, want ze rijpen het best op kamertemperatuur. Probleem is alleen dat dit proces dan zo wordt verstoord dat de kans groot is dat je bananen helemaal niet meer rijpen. Groene exemplaren kun je dus beter buiten de koelkast houden. Pas wanneer ze echt rijp zijn, kun je ze in de koelkast leggen om ze zo lang mogelijk in die perfecte staat te bewaren.

Houd ze weg van ander fruit

Niet alleen bananen produceren etheen, álle fruitsoorten die rijpen doen dit. Dit betekent dat rijp fruit dat etheen aanmaakt, andere soorten fruit ook sneller rijp laat worden. Je kunt je fruit dus het best van elkaar gescheiden houden, zodat ze elkaars rijpingsproces niet beïnvloeden.

Is het toch te laat en zijn je bananen bruin geworden? Dan zijn ze wel heel goed te gebruiken om bananenbrood mee te maken of als basis van lekkere smoothies.

Bron | purewow.com
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant