Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Lig jij ’s nachts altijd te piekeren? Met dit trucje val je voortaan wél snel in slaap

trucje-snel-in-slaap-vallen.jpg

Kun jij voor het slapen nog uren wakker liggen en piekeren? Hoe meer je probeert om je gedachtes ‘uit’ te zetten, hoe meer je blijft malen. Heb je elk trucje al geprobeerd om snel in slaap te vallen, maar werkt niks? Dan hebben we een laatste redmiddel: cognitive reshuffling. We leggen je uit hoe dit werkt. 

Dit zou hét geheim moeten zijn voor een goede nachtrust. 

Hét trucje om snel in slaap te vallen 

Lukt het je ’s avonds maar niet om snel in slaap te vallen, dan heeft Canadese cognitieve wetenschapper Luc Beaudoin hét trucje. Hij bedacht namelijk de cognitive reshuffling techniek, dat de manier waarop kinderen in slaap vallen nabootst. Het is heel simpel: denk aan nonsens. Daarmee bedoelt Beaudoin denken aan dingen waar je geen stress– of angstgevoel van krijgt. Hierdoor zou je elke nacht zonder problemen in diepe slaap moeten vallen.

Lees ook: Hoe je gedrag overdag invloed heeft op hoe goed je ’s nachts kunt slapen

Het stappenplan

Hoewel het trucje van Beaudoin om in slaap te vallen kinderlijk eenvoudig klinkt, baart oefening wel kunst. Het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan om als je snel piekert simpelweg aan nonsens te denken. Maar door dit proces te trainen gaat het je steeds makkelijker af. We leggen je uit hoe je dit stapsgewijs aanpakt.

Stap 1: Naar bed 

De eerste stap is om jezelf klaar te maken voor de nacht en in bed te gaan liggen. 

Stap 2: Kies een neutraal woord

Om jezelf te helpen om aan nonsens te denken, kies je een willekeurig neutraal woord met minstens vijf letters. Het woord mag dus geen negatieve, maar ook geen positieve lading hebben. Bijvoorbeeld: stoel, tafel, kledingkast. 

Stap 3: Spellen en visualiseren 

Heb je een woord gekozen? Begin het woord dan in je hoofd te spellen. Bedenk bij elke letter zoveel mogelijk andere woorden die met dezelfde letter beginnen. Visualiseer in je hoofd elk woord dat je kiest. Focus je dus net zo lang op een woord tot er een duidelijk beeld ontstaat. Laat het beeld daarna los en ga door met de volgende letter. 

Stap 4: Herhalen 

Blijf dit proces herhalen, totdat je geen nieuwe woorden meer met een letter kan bedenken. Daarna ga je door naar de volgende letter. Volgens Beaudoin zou je met deze techniek binnen een mum van tijd naar dromenland vertrekken. 

Bron | Het Laatste Nieuws
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant