Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Met dít handige trucje hoef je niet meer te huilen bij het snijden van uien

dit-handige-trucje-voorkomt-huilen-bij-het-snijden-van-uien.jpg

Een duikbril op, fluiten of de ventilator aan: we hebben de afgelopen jaren al heel wat dingen geprobeerd om huilen door het snijden van uien te voorkomen. Dit trucje kenden we nog niet, maar blijkt wél heel goed te werken.

Het enige dat je nodig hebt? Een stukje keukenrol en een klein beetje water.

Huilen door het snijden van uien

Huilen bij het snijden van uien doen we bíjna allemaal wel eens. De een is er gevoeliger voor dan de ander, en sommige uien veroorzaken ook eerder traanogen dan andere varianten. Je hebt vast al talloze trucjes gehoord: van het dragen van een speciale bril tot fluiten, van gekoelde uien tot een ventilator laten draaien. Veel van die trucs werken wel een beetje, maar je hebt er van alles voor nodig. Bij dit nieuwe trucje is dat niet het geval.

TikTok hack

We vonden ‘m op TikTok, waar we al meer toffe lifehacks gevonden hebben. Naast natuurlijk een snijplank, een ui en een mes heb je ook een stukje keukenrol en een beetje water nodig. Je maakt het keukenpapier nat, legt dat naast de ui op je snijplank en klaar ben je: snijden maar. We hebben het even getest en hadden met deze truc écht geen last van die vervelende tranen over de wangen.

@cerealeatingghost

#stitch with @xxbaileyelizabethxx thank you for making me crave lentil soup 🖤

♬ Pieces (Solo Piano Version) – Danilo Stankovic

Waarom traanogen door uien?

We weten nu dus dat een stukje nat keukenpapier naast je snijplank helpt om huilen bij het snijden van uien te voorkomen. Maar hoe kan dat? Het blijkt te maken te hebben met een bepaald enzym dat vrijkomt als je de ui snijdt: zwavel. Zwavel trekt eigenlijk altijd naar een punt toe waar veel water is. En als jij met je hoofd boven de ui hangt, zijn dat dus je ogen. Door die zwavel worden ze nóg vochtiger en een beetje geïrriteerd, waardoor je ogen dus beginnen te tranen. Na een paar minuten vervliegt die lucht overigens weer en stoppen je tranen vanzelf, maar dan heb je de mascara inmiddels al over je wangen lopen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | Metro UK, TikTok
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant